Start pentru minimis


cci_sediuCCI Vâlcea anunţă că Ministerul Finanţelor Publice a publicat Ghidul solicitantului în forma revizuită şi Formularele aferente Cererii de acord pentru finanţare în format editabil, ca urmare a modificărilor survenite prin GH 453/2013 la HG 274/2013, privind acordarea aju­toa­relor de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi a rezultatului consultărilor publice realizate in perioada 13.05.2013 – 12.07.2013.

Prima sesiune de depunere se va derula în perioada 16.08.2013 – 31.10.2013, în limita bugetului anual alocat schemei, de 400 milioane lei.

Înregistrarea on-line a Cererilor de acord pentru finanţare se va realiza conform prevederilor “Ghidului solicitantului”, urmând ca ulterior validării înregistrărilor, Cererile de acord pentru finanţare, însoţite de documentele justificative, conform prevederilor H.G. nr. 274/2013, se depun sau se transmit prin poştă sau alte servicii de curierat la Registratura generală a Minis­te­rului Finanţelor Publice, str. Apolodor nr. 17, sector 5, Bu­cureşti, menţionându-se pe plic: “Unitatea de imple­mentare a schemei de ajutor de minimis”.

Legislaţia privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii (HG 274/2013) a fost modificată, în urma dis­cu­ţiilor cu reprezentanţii mediului de afaceri. Principalele modificări vizează extinderea cheltuielilor considerate eli­gibile prin includerea cheltuielilor legate de realizarea şi achiziţia de construcţii având ca destinaţie prestarea altor servicii, eliminarea obligativi­tă­ţii demonstrării efi­cienţei economice a întreprinderii solicitante de ajutor de minimis – în următorii 3 ani de la finalizarea inves­ti­ţiei – prin încadrarea în indicatorii prevăzuţi în cadrul stu­diului tehnico-economic, lărgirea sferei de docu­mente care atestă dreptul pe care îl are întreprinderea solicitantă de ajutor de minimis asupra terenului, în cazul realizării de construcţii, şi asupra construcţiilor care reprezintă locaţia realizării investiţiei, în cazul achi­ziţionării de echipamente.

De asemenea, a fost modificat şi Ghidul solicitan­tu­lui, iar cele mai importante modificări se referă la ac­tua­­lizarea în conformitate cu modificările actului nor­mativ, introducerea procedurii de înregistrare on-line a cererilor de acord pentru finanţare, urmând ca ulterior validării înregistrărilor, cererile de acord pentru finan­ţare, însoţite de documentele justificative, să se de­pună sau să se transmită prin poştă sau alte servicii de curierat la Registratura generală a Ministerului Finan­ţelor, stabilirea criteriilor de selecţie a cererilor de acord pentru finanţare, în vederea asigurării transparenţei procesului de soluţionare.

Domenii de activitate finanţate

Prezenta hotărâre se aplică ajutoarelor acordate întreprinderilor din toate sectoarele, cu excepţia: a) ajutoarelor acordate întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii, reglementate de Regulamentul (CE) nr. 104/2000 al Consiliului din 17 decembrie 1999 privind organizarea comună a pieţelor în sectorul produ­selor pescăreşti şi de acvacultură; b) ajutoarelor acordate întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în pro­ducţia primară de produse agricole, astfel cum sunt enumerate în anexa I la Tratatul de constituire a Comunităţii Europene, de­numit în continuare Tratat; c) ajutoarelor acordate între­prin­derilor care îşi desfăşoară activi­tatea în transformarea şi comerciali­zarea produselor agricole, astfel cum sunt enumerate în anexa I la Tratat, atunci când valoarea ajutorului este stabilită pe baza preţului sau a cantităţii produselor în cauză achiziţio­nate de la producătorii primari sau introduse pe piaţă de întreprinderile în cauză; d) ajutoarelor acordate între­prin­­derilor care îşi desfăşoară activi­tatea în transformarea şi comercia­lizarea produ­selor agricole, astfel cum sunt enume­rate în anexa I la Tratat, atunci când ajutorul este condiţionat de transferarea lui parţială sau integrală către produ­cătorii primari; e) ajutoarelor destinate activităţilor le­gate de exportul către ţări terţe sau către state membre ale Uniunii Europene, respectiv ajutoarelor legate direct de cantităţile exportate, ajutoa­relor destinate înfiinţării şi funcţionării unei reţele de distribuţie sau destinate altor cheltuieli curente legate de acti­vitatea de export; f) ajutoarelor subor­do­nate folosirii mărfurilor autohtone în locul celor importate; g) ajutoarelor acor­date întreprinderilor care îşi des­fă­şoară acti­vitatea în sectorul cărbu­ne­lui, în sen­sul Regulamentului (CE) nr. 1.407/2002 al Consiliului din 23 iu­lie 2002 privind ajutorul de stat pentru industria cărbu­nelui; h) ajutoarelor pen­­tru achiziţia de vehicule de trans­port rutier de mărfuri, acordate între­prin­derilor care efectuea­ză transport rutier de mărfuri în numele terţilor; i) ajutoarelor acordate întreprin­derilor aflate în dificultate.

Condiţii de eligibilitate

Beneficiarii ajutorului de minimis sunt întreprinderile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:  a) sunt înregistrate potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990 şi ale Legii nr. 1/2005, sunt încadrate în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, conform prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, şi au sediul şi îşi desfăşoară activitatea în România; b) desfăşoară activitate economică; c) nu au primit ajutoare de minimis pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (anul fiscal în curs şi 2 ani anteriori) sau, dacă au primit ajutoare de minimis în această perioadă, acestea cumulate nu depăşesc plafonul echivalent în lei a 200.000 euro, respectiv a 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, indiferent de sursa de finanţare; e) prezintă un angajament ferm privind menţinerea locurilor de muncă existente la data înregistrării Cererii de acord pentru finanţare, precum şi crearea până la finalizarea investiţiei şi menţinerea, pe o perioadă de minimum 3 ani de la finalizarea investiţiei, a: 5 locuri de muncă, din care cel puţin două locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de până la 100.000 euro, inclusiv; 7 locuri de muncă, din care cel puţin trei locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro până la 200.000 euro, inclusiv ( Locurile de muncă create de proiectul de investiţii aprobat spre finanţare reprezintă creşterea numărului de salariaţi angajaţi direct în întreprindere, în perioada cuprinsă între data primirii Acordului pentru finanţare şi data finalizării investiţiei. Întreprinderea face dovada creşterii numărului de salariaţi angajaţi prin Registrul general de evidenţă a salariaţilor întocmit şi transmis la inspectoratul teritorial de muncă, conform Hotărârii Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, cu modificările ulterioare); f) nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului consolidat; g) nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare; h) nu intră în categoria “întreprinderilor în dificultate” potrivit prevederilor Cap. 2 secţiunea 2.1 din Comunicarea Comisiei Europene – Linii directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria nr. C 244 din 1 octombrie 2004; i) nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate.

Cheltuieli eligibile

Sunt considerate cheltuieli eligibile, cheltuielile legate de investiţiile în active corporale referitoare la: a) realizarea de construcţii noi cu scop industrial sau achiziţia de construcţii cu scop industrial, destinate desfăşurării activităţii pentru care s-a solicitat finanţare (Valoarea maximă a cheltuielilor eligibile aferente construcţiilor cu scop industrial care fac obiectul ajutorului de minimis se determină pe baza standardelor de cost aferente acestei categorii de construcţii prevăzute în Ordinul nr. 2748/2545/2010 privind aprobarea standardelor de cost aferente categoriilor de construcţii care fac obiectul finanţării în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1680/2008. În cazul în care valoarea construcţiei prezentată în proiectul de investiţii depăşeşte valoarea calculată conform standardelor de cost, diferenţa este considerată cheltuială neeli­gi­bilă. Standardul de cost nu cuprinde cheltuielile aferente următoarelor capitole din structura de­vi­zului general al investiţiei, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 28/2008: Cap. 1. – Cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului; Cap. 2. – Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor nece­sare obiectivului; Cap. 3. – Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică; Cap. 4 – Cheltuieli pentru investiţia de bază, subcapitolele 4.2- 4.6; Cap. 5. – Alte cheltuieli; Cap. 6. – Cheltuieli pentru probe tehnologice şi teste şi predare la beneficiar) b) echipamente tehnologice – maşini, utilaje şi instalaţii de lucru; c) aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare; d) mijloace de transport neînmatriculabile, pentru susţinerea activităţii întreprinderii; e) echipamente IT.

Pentru a fi considerate cheltuieli eligibile, activele corporale trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie exploatate exclusiv de întreprinderea beneficiară de ajutor de minimis în scopul  desfăşurării activităţii ce face obiectul finanţării; să fie considerate active amortizabile, conform prevederilor legale în vigoare, pentru care nu se aplică amortizarea accelerată; să fie achiziţionate în condiţii de piaţă, cu respectarea principiilor nediscriminării, tratamentului egal, transparenţei, utilizării eficiente a fondurilor şi asumării răspunderii; să nu fie achiziţionate în sistem de leasing; să fie incluse în categoria activelor proprii şi să rămână în patrimoniul întreprinderii pentru minimum 3 ani de la data finalizării investiţiei.

Toate cheltuielile eligibile aferente investiţiei vor fi considerate fără TVA. Activele corporale trebuie să fie noi, cu excepţia achiziţiei de construcţii cu scop industrial destinate desfăşurării activităţii pentru care s-a solicitat finanţare. În cazul achiziţionării de construcţii cu scop indus­trial, la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare întreprinderea solicitantă de ajutor de mi­nimis are obligaţia să prezinte un raport de evaluare întocmit de un expert evaluator A.N.E.V.A.R. Valoarea cheltuielilor eligibile în cazul achiziţionării de construcţii cu scop indus­trial nu poate depăşi valoarea prevăzută în grilele notariale valabile la data încheierii contrac­tu­lui de vânzare-cumpărare. achiziţionarea de construcţii cu scop industrial este eligibilă în ca­zul în care întreprinderea solicitantă de ajutor de minimis face dovada achiziţionării de la un terţ în condiţii de piaţă, fără ca achizitorul să fie în măsură să îşi exercite controlul asupra vân­ză­to­rului sau viceversa şi a faptului că activul achiziţionat şi terenul aferent sunt libere de sarcini.

Valoarea finanţării şi documentaţia

Procentul de finanţare este de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 200.000 euro, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi.

În vederea obţinerii Acordului de principiu pentru finanţare, solicitantul transmite la Ministerului Finanţelor Publice o Cerere de acord de principiu pentru finanţare, însoţită de următoarele documente justificative: a) cerere de acord pentru finanţare, completată în limba română, prin tehnoredactare, ştampilată şi semnată în original de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea solicitantă; b) opis cu documentele anexate Cererii de acord pentru finanţare depuse pentru obţinerea acordului pentru finanţare; c) certificat constatator, în original, emis cu ocazia depunerii Cererii de acord pentru finanţare, de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă tribunalul unde îşi are sediul întreprinderea solicitantă, în care să se menţioneze următoarele informaţii: datele de identificare, codul unic de înregistrare, asociaţii şi reprezentanţii legali ai întreprinderii, domeniul de activitate principal şi toate domeniile secundare de activitate, punctele de lucru ale întreprinderii, data ultimei menţiuni înscrise în registru şi obiectul acesteia, dovada autorizării activităţii pentru care se solicită finanţare, cu menţionarea codului CAEN corespunzător, în locaţia realizării investiţie;  d) declaraţie privind încadrarea întreprinderii solicitante în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii;  e) certificat de atestare fiscală privind îndeplinirea obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat, fără datorii, în original sau în copie legalizată, eliberat în condiţiile legii, inclusiv pentru punctele de lucru;  f) certificat de atestare fiscală privind îndeplinirea obligaţiilor de plată către bugetul local, fără datorii, în original sau în copie legalizată, eliberat în condiţiile legii, inclusiv pentru punctele de lucru; g) situaţiile financiare corespunzătoare ultimului exerciţiu financiar încheiat, depuse şi aprobate conform prevederilor legale în vigoare, în copie cu menţiunea “Conform cu originalul”, semnate şi ştampilate pe fiecare pagină de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea solicitantă, cu excepţia întreprinderilor care nu au un exerciţiu financiar încheiat;  h) plan de investiţii, cu evidenţierea cheltuielilor eligibile, prezentat în format tabelar, cu detalierea pe elemente de activ (cantitate, preţ unitar, valoare pentru fiecare activ);  i) oferte de preţ pentru toate echipamentele din planul de investiţii considerate cheltuieli eligibile, în cazul achiziţionării de echipamente, respectiv deviz general pe obiective şi devizul obiectului realizate conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 28/2008  în cazul realizării de construcţii, în copie;  j) studiu tehnico-economic din care să rezulte viabilitatea proiectului de investiţii şi eficienţa economică a întreprinderii solicitante în următorii 3 ani de la finalizarea investiţiei; k) angajament ferm privind îndeplinirea condiţiei prevăzute la Cap. 2 art. 4 lit. f) din prezenta hotărâre, conform Formularului nr. 3 la prezenta procedură, respectiv:  să menţină locurile de muncă existente la data înregistrării Cererii de acord pentru finanţare şi să creeze până la finalizarea investiţiei şi să menţine, pe o perioadă de minimum 3 ani de la finalizarea investiţiei: cinci locuri de muncă, din care cel puţin două locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de până la 100.000 euro, inclusiv;  şapte locuri de muncă, din care cel puţin trei locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro până la 200.000 euro, inclusiv;  să asigure resursele financiare necesare implementării optime a proiectului de investiţii aprobat spre finanţare, în condiţiile decontării ulterioare a cheltuielilor eligibile aprobate prin Acordul pentru finanţare; să nu se găsească, pe întregul parcurs al implementării proiectului, în situaţia de conflict de interese, aşa cum este înţeleasă şi definită de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare;  l) în cazul realizării unei construcţii noi cu scop industrial, dovada deţinerii terenului pe care urmează a se realiza investiţia, prin prezentarea unui contract de vânzare-cumpărare, de schimb, de donaţie, a unui certificat de moştenitor, a unui act administrativ de restituire definitiv şi irevocabil, a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile sau a unui contract de concesiune valabil pe o perioadă de minimum 3 ani de la finalizarea investiţiei, dovada faptului că terenul este liber de sarcini şi Certificatul de urbanism, în copie; m) în cazul achiziţionării activelor (echipamente, utilaje, etc.), dovada deţinerii unui drept de proprietate sau folosinţă a clădirii în care urmează a se realiza investiţia prin prezentarea unui contract de vânzare-cumpărare, închiriere, comodat sau concesiune valabil pe o perioadă de minimum 3 ani de la finalizarea investiţiei, în copie;n) în cazul achiziţionării de construcţii cu scop industrial, raport de evaluare întocmit de un expert evaluator autorizat A.N.E.V.A.R., în copie; o) împuternicire prin act notarial, în original, în cazul în care o altă persoană decât reprezentantul legal al întreprinderii solicitante semnează Cererea de acord pentru finanţare şi documentaţia aferentă; p) actul de identitate a persoanei autorizate să reprezinte legal întreprinderea, în copie.

Detalii

Plata ajutorului de minimis se efectuează până la 31 de­cembrie 2016, în limita bugetului anual alocat schemei. Bu­ge­tul maxim al schemei de ajutor de minimis este de 400 mili­oane lei, res­pectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro, cu posibilitatea suplimen­tării. Numărul estimat de IMM-uri benefi­ciare de ajutor de minimis este 1.000. Cererile de acord de principiu pentru finanţare vor fi analizate şi selectate, în limita bugetului anual alocat schemei, în ordine, în funcţie de data şi numărul înre­gistrării acestora la Registratura ge­nerală a ministerului. Procesul de eva­luare a Cererii de acord de principiu pen­tru finanţare va fi de maximum 30 de zile lu­crătoare de la data înregistrării ul­ti­melor documente depuse la Registra­tura gene­rală a ministerului. Echiva­len­tul în euro a va­­lorii ajutorului de minimis acordat între­prin­­derii va fi calculat la cursul de schimb stabilit de Banca Naţională a României, va­labil la data emiterii Acordului de prin­ci­piu pentru finanţare (semnarea contractului).

Întreprinderea pentru care s-a emis Acordul de principiu pentru finanţare este obligată să demareze investiţia pre­văzută în proiect şi să depună prima Ce­rere de eliberare a sumei nerambur­sabile în termen de maximum 4 luni de la data emiterii acestuia. În ca­zul în care întreprinderea solicitantă nu a demarat investiţia în termenul prevăzut, Acordul de principiu pentru finanţare emis se anulează. Cererea de plată a ajutorului de minimis se de­pu­ne după achitarea parţială, respectiv totală a activelor achi­zi­ţionate şi includerea acestora în categoria activelor proprii ale întreprin­derii. Numărul total de cereri de plată a aju­torului de minimis depuse de o între­prindere, într-un an, este maxi­mum 3.

Termenul limită pentru depunerea cererii de plată a ajutorului de minimis este data de 1 noiembrie a fiecărui an. Decontarea sumelor acordate ca ajutor de minimis se va face în conformitate cu Acordul de principiu pentru finanţare la valoarea bunurilor amortizabile achizi­ţio­nate şi înregistrate în contabilitate, pe baza facturilor emise de furnizori. După eliberarea primei tranşe întreprinderile solicitante pot depune la 3 luni o cerere de eliberare a unei noi tranşe din suma nerambursabilă, însoţită de documente justificative. Virarea efectivă a tranşelor din suma nerambursabilă către benefi­ciar se realizează în termen de maxi­mum 30 de zile lucrătoare de la înregis­trarea Cererii de eliberare a sumei nerambursabile.

Întreprinderile beneficiare de ajutor de minimis au obligaţia să transmită Ministerului Finanţelor Publice anual, timp de 3 ani de la realizarea investiţiei, o raportare privind efectele finanţării prin completarea unui formular. Trans­mi­terea acestui formular de raportare se face până la data de 1 iunie a anului în curs pentru anul precedent.

Reprezentanţii Ministerului Finan­ţelor Publice vor verifica anual, pe o pe­ri­oadă de 3 ani de la finalizarea investi­ţiei, respectarea condiţiilor referitoare la durata minimă de menţinere a inves­tiţiei.

Nerespectarea de către întreprin­derile beneficiare de ajutor de minimis a con­diţiilor prevăzute de prezenta hotă­râre, precum şi a oricăror obligaţii asu­mate în vederea obţinerii finanţării de­ter­mină aplicarea de către Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de fur­nizor, a măsurilor legale necesare în ve­derea recuperării ajutorului de minimis acordat.

Pe parcursul realizării investiţiei şi 3 ani de la finalizarea acesteia, orice modificare a adresei locaţiei unde este efectuată investiţia se notifică Ministe­rului Finanţelor Publice printr-o adresă însoţită de Certificatul Constatator emis de oficiul registrului comerţului în care se menţionează noua locaţie, codul CAEN aferent activităţii pentru care s-a obţinut finanţare la noua locaţie, actul de deţinere a locaţiei, precum şi vala­bilitatea acestuia.