Stagii şi vizite de studiu la Parlamentul European, până pe 15 octombrie
Enterprise Europe Network, din cadrul CCI Vâlcea, anunţă că Parlamentul European oferă diferite stagii de pregătire în cadrul Secretariatului său pentru a contribui la pregătirea profesională a tinerilor cetăţeni şi la înţelegerea mecanismului de lucru al instituţiei.
Potrivit Lidiei Giosan (foto), condiţiile generale sunt: să fii cetăţean al unui stat membru UE sau al unei ţări candidate; să ai vârsta peste 18 ani la data începerii stagiului; să cunoşti bine una din limbile oficiale ale UE şi satisfăcător o a doua; să nu fi beneficiat de alt stagiu de pregătire sau să fi fost angajat într-o instituţie UE.
Stagiile de pregătire plătite: Burse Robert Schuman, cu opţiune generală (economie primară, drept, ştiinţe politice etc.); burse Robert Schuman, cu opţiune jurnalism.
Între criterii, amintim : candidatul să deţină diplomă universitară obţinută după o perioadă de studiu de cel puţin trei ani; depunerea de referinţe în scris din partea profesorilor universitari sau din partea unui profesionist.
Stagiile de pregătire plătite vor fi acordate pentru o perioadă de cinci luni. Datele limită pentru depunerea candidaturilor: 15 octombrie (pentru stagiile ce încep pe 1 martie) şi 15 mai (pentru stagiile ce încep pe 1 octombrie).
„Fiecare stagiu are criteriul său specific de eligibilitate ce poate fi găsit în cadrul regulamentului său. Stagiile de pregătire neplătite au o durată cuprinsă între una şi patru luni. Acestea oferă tinerilor cetăţeni posibilitatea de a întreprinde un stagiu de formare profesională: ca parte integrantă a studiilor lor în cadrul unei universităţi sau altei instituţii echivalente; ca parte integrantă a unui stagiu de formare profesională organizat de un organism non-profit; ca şi cerinţă pentru ocuparea unei anumite slujbe.
Pentru depunerea candidaturilor există trei date-limită fixe pe an: 1 februarie, 1 iunie şi 1 octombrie.
Vizitele de studiu au fost concepute pentru a oferi cetăţenilor Uniunii Europene şansa unor studii mai detaliate a subiectelor legate de integrarea europeană, fie prin consultarea documentelor şi arhivelor existente în Biblioteca Parlamentului European, fie prin contactul cu membri ai Parlamentului European sau specialişti.
Durata maxima a unei vizite de studiu este de o lună. Pentru informaţii suplimentare puteţi contacta Biroul de Informare al Parlamentului European în România: Strada Vasile Lascăr nr. 31, et.1, Sector 2, RO – 020492 Bucureşti; Tel: 021/405.0880 / 305.7986; Fax: 021/405.0886 / 315.7929; e-mail: epbucarest@europarl.europa.eu; http://www.europarl.ro”, ne-a informat Lidia Giosan.