Zalăul lui Tadici, o „nucă” prea tare pentru handbalistele Mariei Török


• vâlcencele au pierdut toate cele cinci partide disputate în Liga Naţională până în prezent şi ocupă ultimul loc clasament


Jucătoarele de la Handbal Club Municipal Râmnicu Vâlcea nu se regăsesc în această ediţie de campionat şi suferă eşec după eşec. Elevele antrenoarelor Maria Török-Duca şi Mia Rădoi au întâlnit, la finalul săptămânii trecute, în Sala Sporturilor „Traian” din Râmnicu Vâlcea, formaţia selecţionerului Gheorghe Tadici, HC Zalău, o echipă ce are în componenţă jucătoare cu mult mai mare experienţă în cea mai puternică întrecere handbalistică din ţara noastră. Deşi au demonstrat pe teren că şi-au dorit extrem de mult să producă supriza etapei şi să obţină un rezultat favorabil în disputa cu sălăjencele, municipalele au reuşit doar în prima repriză să se ridice cât de cât la înălţimea oaspetelor, ardelencele intrând la „cabine” cu un avantaj destul de modest, de numai trei goluri, scor 14-11, iar toate speranţele puţinilor spectatori ce au venit să asiste la partida din Sala Sporturilor se legau de actul secund. Însă, aşa cum spune un vechi proverb, de la dorinţă până la putinţă e cale lungă, iar răsturnarea de situaţie la care sperau fanii şi jucătoarele vâlcene s-a transformat într-un fiasco total. Zalăul lui Tadici s-a dovedit mai puternic în actul secund, mult mai incisiv în ofensivă şi destul de solid în defensivă. În pofida eforturilor demne de remarcat depuse de către o parte a jucătoarelor vâlcene, impresia generală a întâlnirii, conturată destul de clar în repriza secundă, aceea că ardelencele pot marca aproape oricând doresc, nu a mai putut fi ştearsă, iar HCM a suferit cel mai drastic eşesc consemnat până în acest moment pe teren propriu. Învinse la zece goluri diferenţă, Zalăul impunându-se în cele din urmă cu 28-18, elevele antrenoarelor Maria Török-Duca şi Mia Rădoi rămân fără nici un punct acumulat în această ediţie de campionat şi, mai grav, ele au fost depăşite la golaveraj de o altă formaţie modestă a campionatului, nou-promovata Universitatea Neptun Constanţa, Vâlcea preluând din această rundă cu numărul cinci „lanterna roşie” a întrecerii.

Chiar dacă speranţe de mai bine există, întrucât HCM va susţine abia în ultima parte a turului meciurile cu formaţiile considerate ceva mai accesibile, precum SCM Craiova, CSM Cetate Deva sau Universitatea Neptun Constanţa, staff-ul tehnic şi conducerea clubului vâlcean trebuie să găsească foarte repede soluţii viabile pentru stabilizarea echipei şi oprirea acestui declin ce durează de la startul campionatului. Iar printre aceste soluţii, discutate deja de conducerea clubului, se află şi aceea legată de aducerea unor handbaliste (însă perioada de transferuri va avea loc abia în iarnă) cu mai mare experienţă în această competiţie, capabile să „tragă” echipa după ele. În caz contrar, handbalul din judeţul nostru, un etalon al sportului din România până în urmă cu numai câteva luni, când Oltchimul făcea legea în Europa, riscă să treacă printr-o mare umilinţă, iar singura sa reprezentantă să retrogradeze în liga secundă.


Urmează un meci „de foc” în compania echipei lui Aurelian Roşca


Pentru handbalistele vâlcene, partida din etapa viitoare a Ligii Naţionale se anunţă şi mai dificilă decât confruntarea cu HC Zalău, municipalele urmând să evolueze pe terenul uneia dintre favoritele la câştigarea trofeului, Corona Braşov. Echipa de la poalele Tâmpei este pregătită de către fostul antrenor de la Colegiul Energetic din Râmnicu Vâlcea, Aurelian Roşca, şi are în componenţă multe handbaliste cu mare experienţă, printre care şi fosta chimistă Aurelia Brădeanu, care vor pune în mod cert extrem de multe probleme firavei grupări râmnicene, construită de la zero în această vară. Întâlnirea dintre cele două formaţii se va disputa la Braşov, în data de 12 octombrie şi va conta pentru runda cu numărul şase din campionatul intern.


Rezultatele complete din etapa a V-a


HCM Râmnicu Vâlcea – HC Zalău 18-28

CSM Ploieşti – HCM Roman 20-26

U. Neptun Constanţa – Corona Braşov 25-31

U. Jolidon Cluj – CSM Cetate Deva 29-26

HC Dunărea Brăila – SCM Craiova 24-18

HCM Baia Mare – CSM Bucureşti 32-25


Clasament


Echipă                           M      V       E       Π       Golv.          P

1.HCM Baia Mare           5        5        0        0        150-114      15p

2.HCM Roman               5        5        0        0        135-105      15p

3.Corona Braşov           5        4        0        1        159-130      12p

4.HC Dunărea Brăila       5        4        0        1        118-101      12p

5.HC Zalău                  5        3        0        2        104-90        9p

6.CSM Bucureşti           5        3        0        2        138-130      9p

7.U. Jolidon Cluj            5        3        0        2        105-99        9p

8.CSM Cetate Deva       5        1        1        3        132-128      4p

9.CSM Ploieşti              5        1        0        4        108-146      3p

10.SCM Craiova            5        0        1        4        96-125        0p**

11.Neptun Constanţa     5        0        0        5        115-148      0p

12.HCM Rm. Vâlcea       5        0        0        5        112-149      0p

*primele şase echipe se califică în play-off, iar ultimele şase în play-out

**echipă penalizată cu 1 punct