Potrivit Lidiei Giosan (foto), condiţiile generale sunt: să fii cetăţean al unui stat membru UE sau al unei ţări candidate; să ai vârsta peste 18 ani la data începerii stagiului; să cunoşti bine una din limbile oficiale ale UE şi satisfăcător o a doua; să nu fi beneficiat de alt stagiu de pregătire sau să fi fost angajat într-o instituţie UE.
Stagiile de pregătire plătite: Burse Robert Schuman, cu opţiune generală (economie primară, drept, ştiinţe politice etc.); burse Robert Schuman, cu opţiune jurnalism.
Între criterii, amintim : candidatul să deţină diplomă universitară obţinută după o perioadă de studiu de cel puţin trei ani; depunerea de referinţe în scris din partea profesorilor universitari sau din partea unui profesionist.
Stagiile de pregătire plătite vor fi acordate pentru o perioadă de cinci luni. Datele limită pentru depunerea candidaturilor: 15 octombrie (pentru stagiile ce încep pe 1 martie) şi 15 mai (pentru stagiile ce încep pe 1 octombrie).
„Fiecare stagiu are criteriul său specific de eligibilitate ce poate fi găsit în cadrul regulamentului său. Stagiile de pregătire neplătite au o durată cuprinsă între una şi patru luni. Acestea oferă tinerilor cetăţeni posibilitatea de a întreprinde un stagiu de formare profesională: ca parte integrantă a studiilor lor în cadrul unei universităţi sau altei instituţii echivalente; ca parte integrantă a unui stagiu de formare profesională organizat de un organism non-profit; ca şi cerinţă pentru ocuparea unei anumite slujbe.
Pentru depunerea candidaturilor există trei date-limită fixe pe an: 1 februarie, 1 iunie şi 1 octombrie.
Vizitele de studiu au fost concepute pentru a oferi cetăţenilor Uniunii Europene şansa unor studii mai detaliate a subiectelor legate de integrarea europeană, fie prin consultarea documentelor şi arhivelor existente în Biblioteca Parlamentului European, fie prin contactul cu membri ai Parlamentului European sau specialişti.
Durata maxima a unei vizite de studiu este de o lună. Pentru informaţii suplimentare puteţi contacta Biroul de Informare al Parlamentului European în România: Strada Vasile Lascăr nr. 31, et.1, Sector 2, RO – 020492 Bucureşti; Tel: 021/405.0880 / 305.7986; Fax: 021/405.0886 / 315.7929; e-mail: epbucarest@europarl.europa.eu; http://www.europarl.ro”, ne-a informat Lidia Giosan.