Sărăcia şi nemulţumirile românilor în graiul sec al cifrelor


Ion-Calea3Două cercetări sociologice realizate pe parcursul lunii ianuarie a.c. reflectă cu exactitate starea de spirit instaurată în România graţie politicii haotice promovată de actuala putere. Ele confirmă, de asemenea, că populaţia trece prin cele mai grele momente de la revoluţie încoace şi că cei mai mulţi români trăiesc de pe o zi pe alta la limita subzistenţei.

Primul dintre sondaje efectuat de IMAS în perioada 11-17 ianuarie pe un eşantion de 1.039 persoane aşează partidele după „meritele” lor la bulversarea şi/sau apărarea situaţiei sociale. De pildă, faţă de sfârşitul anului trecut când înregistra 21,50% din preferinţele electoratului, PDL s-a prăbuşit la 15,80%. În aceeaşi perioadă de timp, USL a urcat în opţiunile de vot pentru alegerile parlamentare de la 49,20% la 53,40%.

Cel de-al doilea sondaj realizat de CSCI în perioada 20-23 ianuarie pe un eşantion de 1.026 repondenţi este şi mai elocvent. Potrivit acestei investigaţii sociologice, USL a săltat vertiginos la 59%, în vreme ce PDL a coborât la 11%.

Tot atât de tranşante au fost răspunsurile şi la celelalte întrebări ale chestionarelor. „Cine va câştiga alegerile?” – a fost una dintre întrebări. Din numărul total al subiecţilor, 70% au desemnat USL şi doar 15% au dat PDL drept câştigător.

Ambele sondaje au scos la iveală conver­genţa dorinţelor exprimate de persoanele inter­vie­vate cu cele ale protestatarilor din Piaţa Uni­ver­sităţii şi din întreaga ţară: demisia Guvernului (80%), demisia preşedintelui Traian Băsescu (77%), alegeri anticipate (76%). Iată şi alte pro­cen­te edificatoare: 97% dintre repondenţi au subli­niat că nemulţumirile românilor sunt foarte mari, iar 82% consideră că ţara merge într-o direc­ţie greşită.

Raportând rezultatele celor două sondaje la concluziile trase în ultimul studiu dat publicităţii de Institutul Naţional de Cercetare a Calităţii Vieţii (INCCV) din cadrul Academiei Române vom înţelege şi mai bine de ce oamenii acestei ţări au început să sancţioneze prin manifestări publice actuala putere. Concluziile sunt ilustrate şi ele prin cifre şi opţiuni edificatoare: 90% dintre români afirmă că sărăcia este larg răspândită în România şi că nivelul ei, al sărăciei, este cel mai ridicat din Europa. Cercetătorii INCCV au apelat şi la câteva date din barometrul EUROSAT din care au reţinut că 6 din cele 20 de regiuni euro­pene cele mai sărace se răgăsesc pe teritoriul României. Între cele 6 se află şi Regiunea Sud-Vest Oltenia cu cele 5 judeţe ale sale, deci şi judeţul Vâlcea. Aici, puterea de cumpărare a oa­menilor a coborât sub 36% din PIB-ul mediu pe locuitor din UE, cifră care spune totul despre sărăcie. Tocmai de aceea, ar fi o inepţie să crea­dă cineva că problemele reclamate în stradă de protestatari se rezolvă doar prin soluţii de austeritate, fără a le corela cu programe de dezvoltare a economiei. Or, asta s-a încăpăţânat să înţeleagă PDL încă din clipa  când a ajuns la guvernare şi până astăzi.

Nemulţumiri şi revendicări numeroase şi asemănătoare celor care s-au făcut auzite la mitin­gurile, ieşirile în stradă şi protestele spon­tane au fost scandate şi la manifestaţiile similare din Râmnicu Vâlcea. Toate acestea nu s-au diluat în atmosfera geroasă a municipiului pentru că am avut grijă să le recepţionez cu toată co­rec­titudinea şi să le aduc la cunoştinţa condu­cerii centrale a USL nu spre luare aminte, ci spre a fi parte la consolidarea punctelor de vedere ale opoziţiei în efortul de a îndrepta lucrurile prost cârmuite în această ţară.

Dr. ing. ION CÎLEA,

preşedintele Organizaţiei Judeţene Vâlcea a PSD