România va avea un plus de trei miliarde de euro prin noua PAC
România va avea, prin noua Politică Agricolă Comună (PAC), un plus de trei miliarde de euro faţă de ceea ce are în prezent, a declarat, duminică, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.
“România va avea prin noua Politică Agricolă Comună un plus de trei miliarde de euro. Sunt bani buni care trebuie valorificaţi. Noi trebuie să fim pregătiţi să-i putem transfera rapid către beneficiari”, a precizat Tabără.
Acesta consideră că agricultura trebuie să fie o prioritate absolută şi în România, în condiţiile în care politica europeană are ca prioritate acest domeniu alocând sume importante din bugetul UE: “Dacă politica europeană alocă 32% din bugetul UE către agricultură, atunci şi mai mult în România agricultura trebuie să fie o prioritate absolută în zonele economice deoarece contribuie din plin la stabilitatea economică şi socială şi la reducerea inflaţiei. Agricultura trebuie promovată chiar dacă anul viitor nu va fi un an la fel de bun, pentru că ea poate atenua orice tip de criză care apare la nivel naţional şi internaţional”, a precizat Tabără. Acesta a subliniat că, după anii 1993-1994, agricultura nu a mai primit surse financiare de continuitate.
În ceea ce priveşte viitorul an agricol, ministrul Agriculturii consideră că “nu va fi unul rău nici 2012”.
“Îndrăznesc să spun, chiar dacă nu este perioada cea mai optimă, că nici în 2012 nu vom avea un an rău. Nu seceta este problema, ci modul cum ne descurcăm în astfel de condiţii. Eu cred că avem forţa tehnică ca să depăşim momente mai delicate legate de condiţiile climatice”, a mai spus şeful MADR.
De asemenea, Valeriu Tabără a adăugat că în ciuda reproşurilor primite din cauza declaraţiilor sale privind nivelul record al producţiilor agricole din 2011, acestea sunt transparente şi de altfel sunt cunoscute cu mult timp înainte de a fi recoltate.
“Mi s-a reproşat faptul că am dat nivelurile maxime la producţia agricolă. Vreau sau nu, aceste date sunt transparente. Producţia noastră de grâu este ştiută încă din luna mai, pentru că USAID îşi face evaluările pe anul următor din noiembrie-decembrie. Am participat în decembrie 1995, la USAID, la ceea ce înseamnă evaluările şi nivelul producţiei de grâu în SUA, dar şi la nivel mondial şi atunci când s-au anunţat acele date s-au modificat toate bursele din lume”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Acesta consideră că România nu poate ieşi din acest cadru deoarece numai “cunoscând ceea ce ai, înseamnă că poţi să îţi pregăteşti o piaţă, să faci prognoze şi politici pentru fermieri”.
Potrivit datelor MADR, producţia de cereale a României se situează în acest an între 22- 24 de milioane de tone, cu peste opt milioane de tone mai mult decât anul trecut, când s-a cifrat la 16-17 milioane de tone. Orzul, orzoaica, ovăzul, sorgul şi triticalele ajung la aproape trei milioane de tone în 2011, recolta de grâu la opt milioane de tone, iar cea de porumb la 12 milioane de tone.