Reguli noi pentru plantele medicinale


• Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un nou regulament pentru prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor medicinale şi aromatice
Potrivit documentului postat pe site-ul ministerului, autorităţile au realizat o lista care cuprinde genuri și specii de plante periculoase pentru consumul uman. Prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale se stabileşte lista plantelor care pot fi sau nu utilizate pentru producerea aromelor. Măsurile se referă atât la produsele finite – forma sub care plantele medicinale şi aromatice prelucrate și procesate se comercializează, formă predozată – comprimate, tablete, drajeuri, capsule tari sau gelatinoase, pulberi sau granule în cașete, pliculețe, pachete, cutii, batoane, jeleuri, dropsuri, caramele, sticluţe, fiole buvabile, flacoane cu sau fără picurător şi alte forme similare. Potrivit sursei citate, orice produs finit este comercializat numai în baza Avizului de notificare eliberat de Serviciul National pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului, denumit în continuare S.N.P.M.A.P.S., din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București. Avizul de notificare este acordat în urma evaluării dosarului de produs precum și a mostrei. Dosarul de produs este depus în dublu exemplar şi cuprinde următoarele: 1. cerere de notificare;  2. certificat de înmatriculare la Registrul Comerţului (în copie); 3. declaraţie – angajament; 4. fişa de prezentare a produsului; 5. lista de ingrediente (cantitativ şi/sau procentual); 6. specificaţia tehnică a produsului finit/standard de firmă/standard de produs sau document echivalent; 7. schema fluxului tehnologic; 8. fişa tehnică – pentru fiecare plantă folosită ca materie primă; 9. documente care atestă calitatea ingredientelor – rapoarte de încercare/ buletine/certificate de analize fizico-chimice şi microbiologice pentru fiecare ingredient activ şi aditiv; 10. rapoarte de încercare/buletine/certificate de analize fizico-chimice şi microbiologice ale produsului finit; 11. buletin de analiză/certificat de calitate/certificat de conformitate pentru ambalaj; 12. etichetă; 13. prospect (în limba română).  În termen de 30 de zile de la data primirii dosarului și a mostrei de produs, S.N.P.M.A.P.S. acordă Avizul de notificare dacă dosarul depus este complet și mostra corespunde cerințelor de calitate și siguranță alimentară. În caz contrar, dacă sunt necesare informații suplimentare, precizări, reformulări, S.N.P.M.A.P.S. transmite în scris operatorului aceste solicitări, iar perioada de acordare a avizului se prelungește până la completarea corespunzătoare a dosarului, dar nu mai mult de 6 luni de la depunerea acestuia.