Plan de acţiune privind ecoinovarea


•„Ecoinovarea” se traduce prin orice formă de inovare care are ca rezultat sau care urmăreşte un progres semnificativ şi demonstrabil în direcţia dezvoltării durabile, prin reducerea impactului asupra mediului, ameliorarea rezistenţei la presiunile exercitate asupra mediului sau prin utilizarea mai eficientă şi mai responsabilă a resurselor naturale • Industriile ecologice europene sunt un sector economic important, cu o cifră de afaceri anuală estimată la 319 miliarde euro, adică aproximativ 2,5% din PIB-ul UE

Enterprise Europe Network, din cadrul CCI Vâlcea, informează că ecoinovarea a devenit esenţială pentru punerea în aplicare a strategiei Europa 2020 pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. Noul Plan de acţiune privind ecoinovarea (EcoAP) va stimula un proces de inovare care va reduce presiunea exercitată asupra mediului şi va elimina decalajul dintre inovare şi piaţă. Tehnologiile care respectă mediul sunt benefice pentru afaceri şi contribuie la crearea de noi locuri de muncă, prin urmare, ecoinovarea este esenţială pentru competitivitatea economică a Europei.

EcoAP este unul dintre angajamentele iniţiativei-pilot „O Uniune a inovării” şi se bazează pe Planul de acţiune pentru tehnologii ecologice (ETAP) din 2004. Pornind de la tehnologiile ecologice, planul EcoAp se concentrează pe conceptul mai amplu de ecoinovare şi vizează obstacolele, provocările şi oportunităţile specifice îndeplinirii obiectivelor de mediu prin intermediul inovării. EcoAP include acţiuni atât în domeniul cererii şi al ofertei, cât şi în materie de cercetare, industrie, politică şi instrumente financiare. Mai mult, acest plan recunoaşte rolul cheie al reglementării în domeniul mediului, ca motor al ecoinovării şi prevede o reexaminare a legislaţiei de mediu. De asemenea, EcoAP subliniază importanţa cercetării şi inovării pentru producerea unor tehnologii inovatoare şi introducerea lor pe piaţă şi pune accentul pe dimensiunea internaţională a ecoinovării şi pe o mai bună coordonare a politicilor cu partenerii internaţionali.

„Planul de acţiune va accelera ecoinovarea în toate sectoarele economiei, prin intermediul unor acţiuni bine direcţionate. Pentru a impulsiona o cerere a pieţei mai puternică şi mai stabilă în favoarea ecoinovării, planul implică luarea de măsuri în domeniul stimulentelor legislative, al standardelor şi achiziţiilor publice şi private; el va încuraja sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) în demersul acestora de a-şi îmbunătăţi pregătirea pentru investiţii, precum şi oportunităţile privind constituirea de reţele.  Aspectele-cheie ale noului plan de acţiune includ:  Utilizarea de politici şi legislaţie în materie de mediu pentru a promova ecoinovarea; Sprijinirea proiectelor de demonstraţie şi crearea de parteneriate pentru a le introduce pe piaţa de tehnologii operaţionale promiţătoare, inteligente şi ambiţioase; Elaborarea unor noi standarde pentru stimularea ecoinovarii; Mobilizarea instrumentelor financiare şi a serviciilor de asistenţă pentru IMM-uri; Promovarea cooperării internaţionale; Sprijinirea dezvoltării competenţelor şi a locurilor de muncă emergente, precum şi a programelor de formare conexe, pentru satisfacerea necesităţilor pieţei forţei de muncă; Promovarea ecoinovării prin intermediul parteneriatelor europene pentru inovare.

Punerea în aplicare a planului se va face prin intermediul parteneriatului dintre părţile interesate, sectorul public şi privat, şi Comisie. Viitoarea analiză financiară intermediară va constitui un bun prilej de a evalua îndeplinirea obiectivelor stabilite în acest plan de acţiune. Noile eforturi se vor concentra pe dezvoltarea produselor şi pe activităţile de demonstraţie pentru a elimina decalajul dintre tehnologii şi introducerea lor pe piaţă” ne-a lămurit Lidia Giosan.