Oltchim a pierdut ultimul meci din grupele Ligii Campionilor


„galacticele” s-au calificat totuşi în „careul de aşi” al celei mai prestigioase întreceri din handbalul feminin european. Campioana Ungariei va fi următorul adversar

faza_handbal_buducnost1Considerată derby-ul grupei a doua principale, „ciocnirea” celor mai bine clasate echipe a fost destul de aprig disputată, handbalul practicat fiind de foarte bună calitate, ambele formaţii încercând să îşi apropie victoria, chiar dacă miza a lipsit. Încă de la primul fluier al celor doi arbitri portughezi se ştia faptul că indiferent de „soarta” duelului de la Podgorica, gazdele de la Buducnost s-au calificat în semifinale de pe prima poziţie a grupei, în timp ce campioanele României aveau asigurat locul secund, cel care asigură de asemenea prezenţa între cele mai valoroase patru formaţii ale „bătrânului continent”.

Handbalistele pregătite de Radu Voina îşi doreau să obţină în jocul din această seară binemeritata revanşă împotriva muntenegrencelor de la Buducnost, după înfrângerea la scor de pe teren propriu din urmă cu trei săptămâni (24-34!), însă speranţele lor nu au fost la unison cu cele petrecute în „arenă”. Ex-iugoslavele au „intrat” foarte tare în meci, conducând cu 3-0 încă din minutul patru, vâlcencele reuşind să „perforeze” pentru prima dată poarta Clarei Woltering abia în minutul şapte, graţie unei lovituri de pedeapsă executată imparabil de specialista Oltchimului în astfel de aruncări, Daniela Băbeanu. În următoarele două minute, la „rampă” iese şi ucraineanca Iulia Managarova, cea care printr-o „dublă” restabileşte egalitatea. Muntenegrencele nu se lasă depăşite de reprezentanta ţării noastre, ele reuşind să revină în avantaj patru minute mai târziu (5-4). Perioada de „aur” a supercampioanei României vine imediat după mijlocul primei reprize, atunci când, chiar dacă vâlcencele erau conduse la un gol diferenţă şi se aflau în inferioritate numerică, Valentina Ardean-Elisei reuşeşte şi ea o „dublă”, aducându-şi echipa în avantaj pentru prima dată (8-9, minutul optsprezece). Oltchimul continuă ritmul bun şi în următoarele cinci minute, Luminiţa Huţupan-Dinu le scoate „peri albi” Katarinei Bulatovic şi Bojanei Popovic cu intervenţiile sale, iar nemţoaica Woltering se vede nevoită să scoată tot mai des mingea din „plasă”. Oarecum neaşteptat, vâlcencele intră în „picaj” pe finalul primei părţi, aceleaşi Bulatovic şi Popovic readucându-şi echipa în avantaj chiar înainte de intrarea la „cabine”, 17-15.

În repriza secundă cele două formaţii au continuat să se ţină „scai” una de alta, sportivele pregătite de Radu Voina fiind cele care au „alergat” mai mult după ex-iugoslave, „ecartul” de 2-3 goluri în favoarea gazdelor menţinându-se aproape constant. Înlocuirea Luminiţei Huţupan cu Sanela Knezovic (din minutul 40) le-a destabilizat pe „chimiste”, în sensul că tot ceea ce se câştiga cu multă muncă pe faza ofensivă a fost cedat cu mare lejeritate de portăriţa croată, cea care s-a aflat într-o formă slabă, „aţele” porţii sale fiind des scuturate. Chiar şi în aceste condiţii (deşi poate cu Luminiţa Dinu între buturi câştigătoarea partidei ar fi fost alta), campioanele României au păstrat diferenţa de numai două goluri până spre final (25-23, minutul cincizeci), totul „rupându-se” în ultimele zece minute. Muntenegrencele au dat lovitură după lovitură prin noile intrate, Elena Gjeorgjijevska şi Nadja Mehmedovic, în timp ce de partea noastră până şi impecabila „transformatoare” de la şapte metri, Daniela Băbeanu, a fost părăsită de şansă, ea aruncând de două ori în bara porţii apărate şi în acest meci de incredibila Clara Woltering. La final, Buducnost Podgorica a reuşit să se impună la şase goluri diferenţă, 31-25.

Cele mai bune marcatoare pentru Oltchim în acest ultim joc din faza grupelor principale au fost: Iulia Managarova cu 6 goluri; Daniela Băbeanu şi Marija Jovanovic (ambele cu câte 4); Valentina Ardean-Elisei şi Oana Manea (fiecare au punctat de 3 ori). De partea adversă, de la Buducnost Podgorica s-au făcut din nou remarcate aceleaşi „veterane” Katarina Bulatovic şi Bojana Popovic (cu 11, respectiv 8 goluri reuşite), pe lista marcatoarelor trecându-şi „timid” numele şi handbaliste precum Radmila Miljanic şi Elena Gjeorgjijevska (ambele cu câte 3 „transformări”). În cealaltă partidă din ultima etapă a grupelor Ligii Campionilor, Krim Mercator Ljubljana a trecut de franţuzoaicele de la Metz Handball cu 28-24 (14-9 la pauză). Astfel, la finele celor doisprezece meciuri, clasamentul final al grupei a II-a principale este următorul: Buducnost Podgorica 12p (+33); Oltchim Râmnicu Vâlcea 7p (+3); Krim Mercator Ljubljana 4p (-14) şi Metz Handball 1p (-22). În grupa I principală, ierarhia finală se prezintă astfel: Audi ETO Gyor 9p (+17); Larvik HK 6p (-5); Itxako Navarra 5p (0) şi Midtjylland 4p (-12). Important de precizat este faptul că primele două clasate din fiecare grupă s-au calificat în penultimul act.

Partidele din semifinalele Ligii Campionilor se vor disputa în dublă manşă, cele două echipele care au terminat pe primele poziţii în grupele principale beneficiind de avantajul propriului teren pentru meciul retur. Astfel, duelurile dintre Oltchim – Gyor şi Larvik – Buducnost se vor disputa în datele de 31 martie/1 aprilie (turul), respectiv 7/8 aprilie (returul).

De felicitat este şi performanţa echipei HC Zalău, grupare pregătită de fostul tehnician al Oltchimului, Gheorghe Tadici, în componenţa căreia se găsesc două foste „chimiste” (Veleria Beşe şi Gabriela Szucs); trupa sălăjeană reuşind calificarea în semifinalele Cupei EHF după ce s-a impus cu scorul de 56-53 la general în faţa franţuzoaicelor de la HBC Nimes (a câştigat cu 27-24 în Franţa şi a remizat 29-29 la Zalău).