Obiective mai exigente în materie de reciclare


Enterprise Europe Network, din ca­drul CCI Vâlcea, anunță că, recent, Co­misia a adoptat propuneri menite să trans­forme Europa într-o economie mai circulară și să stimuleze reciclarea în sta­tele membre. „Realizarea noilor obiective în materie de deșeuri ar crea 580.000 de noi locuri de muncă, în comparație cu performanțele înregistrate în prezent, crescând totodată gradul de com­pe­titivitate al Europei și reducând cererea de resurse costisitoare și limitate. De asemenea, propunerile implică diminua­rea efectelor asupra mediului și redu­ce­rea emisiilor de gaze cu efect de seră. Planurile prevăd ca europenii să recicleze 70% din deșeurile municipale și 80% din deșeurile de ambalaje până în 2030 și interzic îngroparea deșeurilor reciclabile în depozite de gunoi, începând din 2025. Se prevede, de asemenea, un obiectiv de reducere a deșeurilor marine, precum și a celor alimentare.
Revizuirea menită să potențeze obiec­tivele în materie de deșeuri, prevă­zute în directivele în vigoare, are loc în con­textul orientării ambițioase către o tran­ziție fundamentală de la o economie liniară, la una mai circulară. În locul extra­gerii de materii prime, care să fie utilizate o singură dată și apoi aruncate, noua vi­ziune optează pentru un model eco­nomic diferit. Într-o economie circulară, reutili­za­rea, repararea și reciclarea devin regula, iar deșeurile sunt de domeniul trecutului. Menținerea materialelor în circuitul pro­ductiv pentru o perioadă mai îndelungată și reutilizarea acestora cu mai multă efi­ca­citate ar îmbunătăți, de asemenea, com­pe­titivitatea UE pe scena mondială. Această abordare este prezentată într-o comunicare ce explică modul în care ino­va­rea pe piețele de materiale reciclate, noile modele de afaceri, proiectarea ecolo­gică și simbioza industrială pot contribui la orientarea noastră către o economie și o societate fără deșeuri.
Comunicarea prezintă modul în care o utilizare mai eficientă a resurselor va genera o nouă creștere economică și noi oportunități de creare de locuri de muncă. Proiectarea inovatoare, îmbunătățirea per­formanței produselor, creșterea dura­bi­lității produselor și a proceselor de pro­ducție, orientarea spre viitor a mode­lelor de afaceri și progresele tehnice pen­tru transformarea deșeurilor în resurse vor duce la sporirea eficienței. Pachetul de măsuri care însoțește comunicarea are ca obiectiv crearea unui cadru care să faciliteze transpunerea economiei circu­lare în realitate, cu politici mai bine core­late, reglementare inteligentă și sprijin activ din partea sectorului cercetării și inovării. Aceasta va debloca investițiile și va atrage finanțare, promovând în același timp un rol important pentru întreprinderi și participarea consumatorilor. Pachetul sugerează, de asemenea, că producti­vitatea resurselor ar trebui măsurată cu ajutorul raportului PIB/consum de materii prime și că o îmbunătățire cu 30% până în 2030 ar putea fi considerată un posibil obiectiv principal pentru viitoarea revizuire a Strategiei Europa 2020.
Aceste inițiative sunt adoptate simul­tan cu comunicările aferente, referitoare la: inițiativa privind locurile de muncă verzi; planul verde de acțiune pentru IMM-uri; oportunitățile de utilizare eficientă a resurselor în sectorul clădirilor. Împreună, acestea vor lansa o agendă reînnoită privind utilizarea eficientă a resurselor pentru anii următori.
Propunerile legislative vor fi trans­mise acum Consiliului și Parlamentului European. Progresele în ceea ce privește realizarea obiectivului de productivitate a resurselor vor fi monitorizate în cadrul semestrului european de guvernanță economică. Un astfel de obiectiv trebuie să fie analizat în contextul evaluării la jumătatea perioadei a Strategiei Europa 2020. Eforturile în materie de cercetare și inovare în domeniul economiei circulare vor fi accelerate. Cadrul de politică pentru promovarea economiei circulare va fi dezvoltat în continuare în următorii ani”, ne-a explicat Lidia Giosan (foto).
Potrivit spuselor acesteia, propunerile legislative se referă în principal la Direc­tiva-cadru privind deșeurile, la Directiva privind depozitele de deșeuri și la Direc­tiva privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. Pe lângă revizuirea acestor obiec­tive, legislația privind deșeurile va fi simplificată, iar cooperarea dintre Comi­sie și statele membre se va intensifica pentru a se asigura o mai bună punere în aplicare. Se vor stabili condițiile minime de funcționare pentru schemele de res­pon­sabilitate extinsă a producătorului de deșeuri. Se vor pune în aplicare abordări adaptate pentru fluxurile specifice de deșeuri, cum ar fi deșeurile marine, de­șeu­rile de fosfor, deșeurile din construcții și demolări, deșeurile alimentare, deșeurile periculoase și deșeurile din plastic.
„Trecerea către o economie circulară se află în centrul agendei privind utiliza­rea eficientă a resurselor, stabilită în ca­drul Strategiei Europa 2020 privind o creș­tere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. În 2011, în Foaia de parcurs către o Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, Comisia a pro­pus un cadru de acțiune și a subliniat necesitatea aplicării unei abordări inte­grate, care să vizeze numeroase domenii de politică și multe niveluri. Ideile prin­ci­pale din foaia de parcurs au fost dez­vol­tate în continuare în cadrul Progra­mului general de acțiune pentru mediu al Uniu­nii (PAM 7), care are ca obiectiv prioritar transformarea UE într-o economie efici­entă din punctul de vedere al utilizării resurselor, verde, competitivă și cu emisii reduse de dioxid de carbon. Platforma euro­peană la nivel înalt pentru utilizarea eficientă a resurselor, care reunește guverne, întreprinderi și organizații ale societății civile, a solicitat efectuarea de acțiuni menite să asigure orientarea către o economie mai circulară, care necesită reutilizarea în mai mare măsură a mate­rialelor și o reciclarea de înaltă calitate pentru reducerea dependenței de materii prime primare.
În cadrul PAM 7, statele membre și Par­lamentul European au hotărât să sta­bilească indicatori și să fixeze obiective privind utilizarea eficientă a resurselor, precum și să evalueze oportunitatea introducerii unui indicator principal și a unui obiectiv-cheie în cadrul semestrului european. În urma unor ample consultări, productivitatea resurselor, măsurată prin raportarea PIB la consumul de materii prime (Raw Material Consumption – RMC), a fost identificată ca fiind cel mai adecvat indicator pentru un posibil obiec­tiv de eficiență din punctul de vedere al utilizării resurselor. Se preconizează deja ca UE să își sporească productivitatea re­sur­selor cu 15% în perioada 2014-2030, în cadrul unui scenariu de statu-quo. Poli­ti­cile de promovare a tranziției către o eco­nomie mai circulară, solicitate de Plat­forma europeană pentru utilizarea efici­entă a resurselor, ar putea avea ca rezul­tat o dublare a acestui procent, stimulând, în același timp, crearea de locuri de muncă și generând o creștere economică suplimentară”, adaugă sursa amintită.