O carte inedită: „Ghidul mânăstirilor și schiturilor din România”


Ghidul_manastirilor_si_schiturilor_din_romaniaEditura Fortuna a tipărit, recent, un volum trebuincios oricărui bun creștin dornic de pelerinaje: GHIDUL MÂNĂS­TI­RILOR ȘI SCHITURILOR DIN ROM­NIA. Este o carte unică la noi în țară, pentru închegarea căreia autorul, Emil Catrinoiu,  a lucrat aproape patru ani. A fost o muncă de rob ca să culeagă date despre 668 de sfinte lăcașuri, să nu omită niciunul, să le ordoneze pe mitro­polii, arhiepiscopii și episcopii, să întoc­mească și o hartă a României cu aceste detalii, aflată la începutul volumului de care am pomenit.

Schiturile și mânăstirile beneficiază, din partea autorului, de o descriere su­ma­ră, dar îndeajuns ca oricare cititor să afle date certe despre fiecare sfânt lă­caș: hram, viața monahală, adresă și ac­ces rutier, ctitor și scurt istoric. Dintr-un cuvânt înainte al autorului aflăm că în volumul respectiv sunt prezentate 79 de ctitorii voievodale și 61 ridicate prin voința și cheltuiala unor boieri români.

„Ghidul mânăstirilor și schiturilor din România” este o carte de valoare docu­mentară, care îmbogățește cultura ro­mână. Îi propun autorului ca, într-una din edițiile viitoare să fie prezentate, într-un capitol separat, schiturile și mânăstiri ortodoxe din  Basarabia și Bucovina de Nord, din centrul cultural și spiritual at­ho­nit, precum și din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria. După 1990, în urma emigrării masive a populației,  Biserica Ortodoxă Română  a  cunoscut o extindere fără precedent în toată Europa. Au apărut sute de parohii orto­doxe române, îngemănate în Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occi­den­tale și Meridionare (cu următoarea struc­tură: Arhiepiscopia Europei Occi­den­tale, cu sediul la Paris și jurisdicţie în Franţa, Elveţia, Olanda, Belgia, Regatul Unit, Irlanda, Islanda; cuprinde şi Repre­zentanţa Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene (Bruxelles); Episcopia Italiei, cu sediul la Roma şi jurisdicţie în Italia; Episcopia Spaniei şi Portugaliei, cu sediul la Madrid şi jurisdicţie în Spania şi Portugalia) și în Mitropolia Ortodoxă Română a Germa­niei, Europei Centrale și de Nord, cu sediul la Nürnberg (care se întinde în Germania, Austria, Luxemburg, Suedia și Danemarca). Mânăstiri ortodoxe românești există și peste Ocean, sub jurisdicția canonică a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române „Vatra Românească” și a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Misionare, ambele cu structuri în Statele Unite ale Americii și Canada.

„Ghidul mânăstirilor și schiturilor din România” este o carte inedită, admirabil construită pentru a fi la îndemâna oricărui creștin doritor să descopere locuri sfinte.

N. red.: Ghidul se poate procura de la sediul Editurii Fortuna din Rm. Vâlcea (Scuarul Mircea cel Bătrân, Bloc K, mezanin. Contact: fortuna@cemprod.ro; 0350-441950; 0250-734853; 0727-119295)