Noi reguli pentru operaţiunile cu cecuri şi bilete la ordin
Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea anunţă că, începând cu data de 6 februarie 2012, înscrierile în Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP) se fac după reguli noi. În urma semnalelor din sistemul de decontări, BNR a modificat la începutul acestui an regulamentul privind Centrala Incidentelor de Plăţi. Regulamentul nr. 1/2012 a intrat în vigoare la 6 februarie 212 şi aduce clarificări în procedura folosită mai ales de bănci în declararea incidentelor de plată.
„Noutăţile esenţiale aduse de noul Regulament se referă la eliminarea înscrierii în CIP a instrumentelor de plată pierdute, furate sau distruse şi introducerea posibilităţii suspendării sau reluării interdicţiei bancare în temeiul unei hotărâri judecătoreşti. Soluţiile reprezintă un progres faţă de reglementarea anterioară (Regulamentul BNR 1/2001, care a fost abrogat de noul Regulament).
Pe lângă funcţia lor principală, aceea de instrumente de plată, cecurile şi biletele la ordin au o utilizare pe scară largă în raporturile comerciale pentru garantarea obligaţiilor contractuale, însă în această practică emitenţii îşi asumă de multe ori riscuri personale care pot viza chiar şi patrimoniul personal, din cauza necunoaşterii precise a regimului juridic al instrumentelor de plată.
Aceste riscuri se pot concretiza în posibilitatea beneficiarului instrumentului de plată de a urmări persoana care semnează cecul sau biletul la ordin, în cazul în care acesta îl şi analizează personal, în posibilitatea înscrierii persoanei care a semnat cecul în CIP, alături de societatea emitentă în anumite situaţii, sau chiar în sancţiuni de ordin penal.
Pe de altă parte, există foarte de multe cazuri în care agenţii economici nu pot recupera creanţele garantate de creditori cu astfel de instrumente de plată, fie din cauza lipsei disponibilului din contul emitentului, fie din cauza faptului că respectivul cec sau bilet la ordin nu întruneşte condiţiile legale pentru a fi acceptat la plată.
Verificarea regimului instrumentelor de plată emise sau solicitate partenerilor contractuali poate preveni incidenţa unor sancţiuni sau imposibilitatea satisfacerii creanţelor creditorilor”, se aminteşte în comunicatul CCI Vâlcea.