Noi praguri pentru producția și etichetarea produselor ecologice
Enterprise Europe Network, din cadrul CCI Vâlcea, anunță că, recent, Comisia Europeană a publicat o propunere pentru un regulament nou privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice. Autorităţile iau în calcul includerea, în noua legislaţie, a unor măsuri precum: eliminarea unor excepţii în materie de producţie şi control, un sistem de certificare în grup, reducerea costurilor administrative suportate de fermieri. Piața produselor ecologice a UE a crescut de patru ori în ultimii 10 ani, iar normele trebuie actualizate și adaptate astfel încât sectorul să se poată dezvolta în continuare și să poată răspunde provocărilor viitoare. „Viitorul sectorului ecologic al UE depinde de calitatea și onestitatea produselor vândute cu logoul ecologic european. Comisia urmărește îmbunătățirea cantitativă și calitativă a agriculturii ecologice a Uniunii Europene, prin consolidarea încrederii consumatorilor în produsele ecologice și prin îndepărtarea obstacolelor din calea dezvoltării agriculturii ecologice. Acest pachet este bun atât pentru consumatori, cât și pentru fermieri. Consumatorii vor avea garanții mai solide privind alimentele ecologice produse și vândute în UE, iar fermierii, producătorii și comercianții cu amănuntul vor avea acces la o piață mai extinsă atât în Uniune, cât și în afara ei. Propunerea se concentrează asupra a trei obiective principale: menținerea încrederii consumatorilor, menținerea încrederii producătorilor și facilitarea trecerii fermierilor la agricultura ecologică. Obiectivul este ca agricultura ecologică să rămână aproape de principiile și obiectivele sale, astfel încât să răspundă cerințelor populației în ceea ce privește mediul și calitatea. Comisia propune în special: consolidarea și armonizarea normelor atât în Uniunea Europeană, cât și pentru produsele importate, prin eliminarea multora dintre excepțiile actuale în materie de producție și de controale; consolidarea controalelor prin aplicarea lor în funcție de riscuri; facilitarea aderării micilor fermieri la agricultura ecologică, prin introducerea posibilității ca aceștia să se înscrie într-un sistem de certificare în grup; o mai bună abordare a dimensiunii internaționale a comerțului cu produse ecologice, prin adăugarea unor noi dispoziții referitoare la exporturi; simplificarea legislației în scopul reducerii costurilor administrative suportate de fermieri și al îmbunătățirii transparenței”, ne-a explicat Lidian Giosan. Pentru a ajuta fermierii, producătorii și comercianții cu amănuntul din sectorul ecologic să se adapteze la schimbările de politică propuse și să facă față provocărilor viitorului, Comisia a aprobat, de asemenea, un Plan de acțiune privind viitorul producției ecologice în Europa. Planul prevede o mai bună informare a fermierilor în privința inițiativelor de politică ale UE din domeniul dezvoltării rurale și din cel al agriculturii care vizează promovarea agriculturii ecologice, precum și consolidarea legăturilor dintre proiectele de cercetare și inovare și producția ecologică din UE și încurajarea consumului de alimente ecologice, de exemplu în școli.