Medalion aniversar la biblioteca județeană


Joi, 11 aprilie, cu începere de la ora 13.00, sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea va fi gazda unui medalion aniversar, dedicat scriitorului George Anca, la împlinirea vârstei de 75 de ani. În cadrul simpozionului intitulat „Un spirit al adâncurilor”, autorul va fi prezentat de următorii critici și istorici literari: Nelu Barbu, Ioan St. Lazăr, Nelu Predescu și Ion Soare.
Din programul acțiunii fac parte:
• prezentarea unui film documentar despre viaţa, personalitatea și opera scriitorului;
• expoziţie de manuscrise şi cărţi ale scriitorului George Anca, din Fondul de indianistică donat bibliotecii vâlcene;
• lansarea cărţii „Anca sau Spiritul adâncurilor”, de Ion Soare, alcătuită sub egida Forumului Cultural al Râmnicului.
La final, se cuvine să amintim numele instituțiilor care și-au adus contribuția pentru organizarea acestei acțiuni: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea și Forumul Cultural al Râmnicului, alături de partenerii Societatea Culturală „Anton Pann”, Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură Vâlcea și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

George Anca sau „Cercul deschis”

Poet, prozator, eseist, dramaturg, traducător, antologator, filolog, cineast, GEORGE ANCA s-a născut la 12 aprilie 1944 în Ruda-Vâlcea. Studii gimnaziale şi liceeale la Găeşti. Facultatea de Filologie la Bucureşti, doctoratul în 1975, specializări la Universitatea din Roma. Delhi University (sanscrită, 1982-1983), (W.F. Maukley, SUA, 1980 – televiziune). Director al Bibliotecii Pedagogice Naţionale ,,I.C. Petrescu” din 1988, George Anca este membru al Uniunii Scriitorilor din România, preşedinte al Academiei Internaţionale ,,Mihai Eminescu”, vicepreşedinte al Societăţii de Etnologie din România, preşedinte al Asociaţiei Culturale Româno-Indiene, membru în Consiliul Permanent al Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Antropologice şi Etnologice, cancelar acreditat la ONU al Asociaţiei Internaţionale a Educatorilor pentru Pacea Lumii, membru al Grupului Român pentru Pugwash. (Mihai Stan, Litere, nr. 3/ 2000, Găeşti).
Este autorul a peste 50 de cărţi publicate şi a peste 300 de studii, articole, conferinţe, cursuri universitare, comunicări la Congrese şi Universităţi din întreaga lume. În calitate de poet, s-a format în Cenaclul literar Casa de sub pădure, Băbeni, județul Vâlcea, în jurul anilor 1970-1980, condus de poetul Dragoș Vrânceanu. Președintele de onoare al cenaclului era Eugenio Montale.
George Anca și-a creat, încă din această perioadă, un limbaj propriu poetic metaforic, încifrat, în stilul avangardei interbelice – dodismul în versuri, pe care l-a extins și în proză, în teatru, în eseistică… A abordat concepte precum: indoeminescologia, indobrâncușologia, antropoezia, antropoetica. Este creator de stil, fiind încoronat ca rege al dodiilor. Conotațiile descoperite în capodopere ale literaturii universale (Luceafărul, Miorița etc.) dovedesc originalitatea scriitorului și interferența artelor: ,,Miorița e un diminutiv al morții, o glumă a unei oi năzdrăvane împotriva umanității criminale.” (Convorbire cu I. Filipciuc, 21 octombrie 1989). Opera sa rămâne un cerc deschis, în stilul lui Umberto Eco.
• Nelu BARBU