Expoziție poloneză, la Biblioteca județeană


După cum vă făceam cunoscut în numerele anterioare ale cotidianului nostru, miercuri, 5 februarie, la orele prânzului, sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea a fost gazda unui nou eveniment cultural-artistic. Este vorba despre vernisajul expoziției intitulate „Polska. Arhitecture”, care cuprinde o serie de 20 de obiective remarcabile de arhitectură contemporană din Polonia. Manifestarea s-a derulat în organizarea Institutului Cultural Polonez și a Bibliotecii județene din Râmnicu Vâlcea, două instituții care, de mai mulți ani, și-au unit eforturile pentru desfășurarea unor acțiuni care să aducă un plus de valoare în viața comunității locale.
Prezent la eveniment, Witold Urbanowski (foto) – CEO al societății cu capital polonez Ciech Soda România din Râmnicu Vâlcea – a vorbit despre importanța unor astfel de acțiuni, menite să apropie cele două popoare (român și polonez), dar și să conștientizeze cât de apropiate sunt și cât de multe pot învăța unul de la altul. „Mă bucur că mă aflu aici alături de dvs. Între popoarele polonez și român există o strânsă și frumoasă prietenie pe care noi trebuie să o ducem mai departe. Sunt un mare fan al României, pe care o promovez ori de câte ori am ocazia. (…) Clădirile care sunt prezentate în această expoziție sunt elemente importante ale culturii și arhitecturii poloneze. Unele le știu, altele le aflu acum de pe listă. Mă bucur să le văd promovate în România!”, au fost cuvintele transmise de către Witold Urbanowski.
Din păcate însă, cum se cunoaște, unele dificultăți financiare au făcut ca activitățile industriale desfășurate de Ciech Soda România în Râmnicu Vâlcea (ne referim aici la producția de sodă) să fie sistate temporar. CEO-ul societății poloneze a pus pe tapet și această problemă, una cu mari implicații în viața economică și socială din județul nostru. Urbanowski a cerut, și pe această cale, continuarea sprijinului pe care autoritățile județene încearcă să îl ofere pentru remedierea situației. „Firma pe care o reprezint trece prin ceva sincope și avem nevoie de sprijin din partea României. Avem nevoie de oameni buni, care să aibă curaj politic și să facă lucruri bune. Noi dorim să rămânem aici și să mergem împreună. Susținem orice eveniment social, cultural, caritabil în Vâlcea cât putem”, a mai precizat oficialul companiei Ciech Soda România.