
„Let’s culture together” a strâns 100 de participanți
• tehnica plierii, metoda artistică predată
Săptămâna trecută, la sediul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea s-a desfășurat primul atelier de creaţie din cadrul proiectului „Let’s Culture Together”, proiect finanţat prin programul Tandem Europe. Scopul work-shop-ului a fost acela de a-i familiariza pe participanţi cu tehnica plierii, o metodă artistică ce utilizează ca material de lucru cartea.
Trei activități concrete
Pentru cei aproape 100 de elevi, profesori și artişti amatori participanţi s-au organizat patru work-shop-uri pe parcursul întregii zile, având următoarele activităţi:
1.Plierea paginilor – tehnică de redare artistică a subiectelor sociale din lectura tinerilor
2.Hamlet – lectura operei shakesperiane în interacţiune cu utilizatorii TwLetteratura
3.Prezentarea de către tineri a proiectelor la care vor lucra şi organizarea echipelor de proiect
Participanţii şi-au propus să realizeze, pe parcursul acestui an, o expoziţie de artă utilizând tehnicile de exprimare artistică deprinse în cadrul workshopurilor Let’s Culture Together. Prin aceasta, tinerii vor aduce în atenţia comunităţii problemele cu care se confruntă şi vor sublinia importanţa lecturii în ceea ce priveşte înţelegerea aspectelor sociale.
Ce își propun tinerii?
În următoarea perioadă, tinerii participanţi vor încerca să concretizeze temele din cărţile pe care şi le-au ales pentru lectură. Titlurile alese sunt următoarele: „Hamlet” de W. Shakespeare, „Procesul” de F. Kafka, „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” de M. Haddon, „Litera stacojie” de N. Hawthorne, „Meseria de a trăi” de C. Pavese, „Foamea” de Knut Hamsun, Poeziile lui Mihai Eminescu, 1984 de Orwell, „Mitul lui Sisif” de Albert Camus, „Memoriile lui Hadrian” de M. Yourcenar, „Şi fluturii sunt liberi” de L. Gershe.
Câteva cuvinte despre proiect
Proiectul „Let’s Culture Together” urmăreşte exploatarea dimensiunii artistice a cărţii ca reper al relaţiei dintre cititor şi lectură. Activităţile desfăşurate se axează pe punerea în valoare, într-un mod artistic, inedit, a subiectelor sociale conţinute în cărţi de beletristică. Proiectul poate fi considerat un tandem cultural între Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea şi Associazione Culturale Twitteratura din Milano, Italia care se desfăşoară pe parcursul unui an. Proiectul este finanţat integral prin programul Tandem Europe.