Lauri pentru Irina Sava. Chipuri și dezvăluirea umanului


„Chipuri și închipuiri” este primul act personal al pictoriței Irina Sava. Vernisajul s-a săvârșit în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Taberei Internaționale de Pictură „Vlaicu Ionescu” de la Călimănești (10-20 iulie 2014). Locația: Centrul de Informare Turistică.
Trio SAVA – Nicolae, Irina și Bogdan, cărora li s-a alăturat, cu talentul și cu inima, Eduard Stoenică – mi s-au lipit de suflet cu o caldă prietenie. De la prima ediție, cu patru ani în urmă, a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” până la cea de-a IV-a, din mai 2014, creații ale lor de un fecund simț cromatic s-au aflat în ambianța expozițională a manifestărilor programate. Într-un volum („Lauri pentru aleșii mei”), publicat în  2013, am scris pe larg despre această familie înrudită cu calda luminozitate a culorii, despre ilustrul artist aflat în fruntea ei, Profesorul Nicolae Sava, a cărui viață a fost parfumată – subliniam – „cu marea sa grijă față de viitorul artei plastice românești”.   Înclinându-mă cu respect în fața importantului eveniment la care am făcut referire la început – vernisajul expoziției „Chipuri și închipuiri” – în rândurile care urmează aleasa laurilor mei este  Irina Sava. Exponentă a tinerei generații de artiști plastici, ea s-a afirmat (și ne-a obișnuit) cu lucrări admirabile, de un dinamic flux imaginativ. Irina Sava este o poetă a chipului în culori. Metafora culorii și imaginația, în raporturi armonice, dau viață „chipurilor” pe care artista ni le dăruie privirinor, rodul talentului care a rodit dintr-un sâmbure înțelept, firesc și esențial.  Esența artei sale (o apreciez ca pe o artistă care ne dezvăluie umanul în stările lui eterne!)  este individualitatea. Lucrările sale sunt puternice pentru că exprimă imagini prin ingenioase reliefări ale chipurilor, artista îndepărtând „zgura” – s-o numesc așa – freneziei, pasiunii nestăpânite.
Ca privitor de frumos, în tovărășia „chipurilor și închipuirilor” distinsei artiste plastice Irina Sava m-am aflat într-o relație cu o reușită expozițională manifestată în avantajul promovării de creativitate originală, autentică.
Ioan BARBU