Investiţii în micro-abatoare prin Măsura 123 PNDR
CCI Vâlcea anunţă că Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a deschis, până pe data de 14 august, sesiunea pentru primirea proiectelor care asigură creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (Măsura 123). Pentru finanţarea acestor proiecte sunt disponibile fonduri totale de 144.577.199 de euro iar investiţiile eligibile pentru care solicitanţii pot beneficia de sprijin financiar nerambursabil prin Măsura 123 sunt centrele de sortare şi ambalare ouă, depozitele frigorifice, abatoarele, halele de procesare a legumelor şi fructelor, secţiile de prelucrare a cărnii sau unităţile de producţie a sucurilor naturale. Tot în categoria investiţiilor ce pot fi implementate se încadrează şi centrele de vinificaţie, fabricile de ulei, de produse lactate sau de procesare a mierii. Una dintre investiţiile finanţate începând cu această sesiune în cadrul Măsurii 123 este şi cea de înfiinţare şi modernizare a micro-abatoarelor. Impactul pozitiv al unei astfel de investiţii este resimţit şi de micii crescători de animale. Dat fiind faptul că sacrificarea animalelor trebuie să se realizeze în abatoare autorizate, situate uneori la zeci de kilometri distanţă, existenţa unor astfel de unităţi în spaţiul rural, cât mai aproape de proprietarii de animale, constituie o investiţie eficientă şi benefică pentru întreg spaţiul rural.
Solicitanţii vor beneficia de 200.000 de euro nerambursabili pentru înfiinţarea şi modernizarea micro-abatoarelor, ceea ce reprezintă 50% din valoarea eligibilă a unei asemenea investiţii. De asemenea, micro-abatoarele beneficiază de acordarea a nouă puncte de selecţie în plus, pentru a facilita obţinerea finanţării faţă de investiţiile mari din domeniu.
Pentru a beneficia de această finanţare un proiect de investiţii pentru un micro-abator trebuie să se îndeplinească simultan următoarele criterii: solicitantul să fie înregistrat ca microîntreprindere, valoarea investiţiei să se încadreze în suma maximă de 400.000 de euro, iar capacităţile propuse să fie de aproximativ 80 – 100 bovine pe lună sau 140 – 160 porci pe lună.
Printre cheltuielile eligibile se numără şi amenajarea şi pregătirea terenului unde se va implementa proiectul, care trebuie să fie achiziţionat înainte de momentul depunerii cererii de finanţare nerambursabilă. Cu fondurile europene nerambursabile se pot plăti şi costurile aferente construcţiilor destinate protecţiei mediului, infrastructurii interne şi utilităţilor, precum şi branşamentele şi racordurile necesare unei astfel de investiţii.
Altă cheltuială eligibilă pentru un micro-abator este construcţia sau modernizarea clădirii folosite pentru procesul de abatorizare, de exemplu camera de asomare, precum şi dotările specifice acesteia (asomator, unelte de lucru).
De asemenea, pe lângă cheltuielile legate de fluxul tehnologic, sunt eligibile şi cele pentru investiţiile care vizează îmbunătăţirea controlului intern al calităţii materiei prime. Astfel, costurile echipamentelor care deservesc operaţiunea de efectuare a examenului sanitar veterinar al animalelor, înainte şi după tăiere, fac parte din categoria investiţiilor eligibile.
Termenul limită al depunerii cererilor de proiecte pentru această sesiune de finanţare este 14 august, ora 12.00, conform Anunţului cererii de proiecte pentru Măsura 123.