Interes și participare masivă


drumul_vinului_valcean● la Prundeni, pe „Drumul vinului vâlcean”

Festivalul vinului vâlcean, iniţia­tivă ce se circumscrie proiectului “Dru­mul vinului vâlcean”, are ca scop pro­mo­varea și dezvoltarea turismului în vede­rea valorificarii produselor vitico­le și creşterii calității serviciilor turis­tice în arealul podgoriei Drăgășani în ceea ce privește cunoasterea produ­selor viticole românești și a turismului din acest domeniu.

Pe esplanada Centrului de Cul­tură și Educație Zăvideni, în prezența a peste 2.000 de spectatori, pe o imen­să scenă, soliști ai Ansamblului Doina Gorjului: Ion Ghițulescu, Reli San­da, Valentin Sanfira, Natalia drumul_vinului_valcean1_MANDRELEGor­janu, Roberta Crintea, Mirela Tapota-Lătărețu, Maria Loga, Olguța Berbec, Georgiana Bârsac, Claudia Torop, Victorița Lăcătușu, Ion Drăgan, dar și cunoscuții interpreti craioveni precum Mirela Radu, Marcela Fota, Cornel Cojocaru, Cristian Bănățeanu și Viole­ta Constantin au adus nestemate ale folclorului oltenesc. O surpriză a produs-o prezența solistului Petrică Mâțu Stoian cel care, auzind de aceas­tă manifestare, dată fiind prie­tenia cu primarul localității-Ion Horăs­cu, și-a petrecut câteva minute bune pen­tru a-i încânta pe numeroșii spec­ta­tori. Participanții la manifestare au fost încântați de prestația cunoscu­tu­lui interpret, Petrică Mâțu Stoian ne­fiind pentru prima dată în mijlocul locui­torilor din drumul_vinului_valcean1_MANDRELEPrundeni.

Festivalul vinului a fost deschis de Fanfara Copiilor, de la Palatul Copiilor, din Râmnicu Vâlcea (dirijor, professor Constantin Andrei) și a fost pigmentat de prezența pe imensa scenă, ilumi­nată la orele serii ca un platou de tele­viziune, de melodiile grupului folcloric “Mândrele” de la Prundeni, dar și de grupul de dansatori ai Clubului Copiilor din Drăgășani (coregraf, pro­fe­sor Mihai Diaconeasa).

Jeni Nicolau, gazda spec­tacolului, nu mai are nevoie de pre­zentare, fiind cunoscută deja în lumea artistică ca o bună interpretă de music-hall.

Seara, târziu, a fost încheiată cu un feeric joc de artificii.

Platoul din fața Centrului de Cul­tură și Educație Prundeni-Zăvideni, a fost dominat de o interesantă expoziție de unelte traditionale pentru fabricarea vinului.

A doua zi, sâmbătă, organizatorii au prezentat în fața a zeci de participant, localnici și nu numai, simpozionul “Tradiție și modernism țn fabricarea vinurilor”, precedat de difuzarea a două filme documentare cu specific viticol.

Cu această ocazie, specialişti, profe­sori ai Universității din Craiova, Fa­cultatea de Agronomie, au prezen­tat noi tehnologii și metode de tăiere a viței de vie în vederea sporirii produc­ției pe butuc. Deosebit interes au produs și degustările de vinuri ale producătorilor prezenți.

Semnalăm, cu această ocazie, și debutul primei televiziuni a adminis­trației publice “TV SAT” Prundeni, televiziune ce va funcționa sub sigla Ateneului Sătesc Prundeni.

Așadar, festivalul s-a dorit a fi un succes și chiar a fost. Fără cuvântări politice, fără participarea politicienilor, lucru îmbucurător și de remarcat într-o perioadă „mistuită” de alegerile ce stau sa vină. A fost doar multă lume bună, doritoare de spectacol, dori­toare de cunoaștere. Cu alte cuvinte, organizatorii. au fost la înălțimea proiectului “Drumul vinului”.