Interes și participare masivă
● la Prundeni, pe „Drumul vinului vâlcean”
Festivalul vinului vâlcean, iniţiativă ce se circumscrie proiectului “Drumul vinului vâlcean”, are ca scop promovarea și dezvoltarea turismului în vederea valorificarii produselor viticole și creşterii calității serviciilor turistice în arealul podgoriei Drăgășani în ceea ce privește cunoasterea produselor viticole românești și a turismului din acest domeniu.
Pe esplanada Centrului de Cultură și Educație Zăvideni, în prezența a peste 2.000 de spectatori, pe o imensă scenă, soliști ai Ansamblului Doina Gorjului: Ion Ghițulescu, Reli Sanda, Valentin Sanfira, Natalia Gorjanu, Roberta Crintea, Mirela Tapota-Lătărețu, Maria Loga, Olguța Berbec, Georgiana Bârsac, Claudia Torop, Victorița Lăcătușu, Ion Drăgan, dar și cunoscuții interpreti craioveni precum Mirela Radu, Marcela Fota, Cornel Cojocaru, Cristian Bănățeanu și Violeta Constantin au adus nestemate ale folclorului oltenesc. O surpriză a produs-o prezența solistului Petrică Mâțu Stoian cel care, auzind de această manifestare, dată fiind prietenia cu primarul localității-Ion Horăscu, și-a petrecut câteva minute bune pentru a-i încânta pe numeroșii spectatori. Participanții la manifestare au fost încântați de prestația cunoscutului interpret, Petrică Mâțu Stoian nefiind pentru prima dată în mijlocul locuitorilor din
Prundeni.
Festivalul vinului a fost deschis de Fanfara Copiilor, de la Palatul Copiilor, din Râmnicu Vâlcea (dirijor, professor Constantin Andrei) și a fost pigmentat de prezența pe imensa scenă, iluminată la orele serii ca un platou de televiziune, de melodiile grupului folcloric “Mândrele” de la Prundeni, dar și de grupul de dansatori ai Clubului Copiilor din Drăgășani (coregraf, profesor Mihai Diaconeasa).
Jeni Nicolau, gazda spectacolului, nu mai are nevoie de prezentare, fiind cunoscută deja în lumea artistică ca o bună interpretă de music-hall.
Seara, târziu, a fost încheiată cu un feeric joc de artificii.
Platoul din fața Centrului de Cultură și Educație Prundeni-Zăvideni, a fost dominat de o interesantă expoziție de unelte traditionale pentru fabricarea vinului.
A doua zi, sâmbătă, organizatorii au prezentat în fața a zeci de participant, localnici și nu numai, simpozionul “Tradiție și modernism țn fabricarea vinurilor”, precedat de difuzarea a două filme documentare cu specific viticol.
Cu această ocazie, specialişti, profesori ai Universității din Craiova, Facultatea de Agronomie, au prezentat noi tehnologii și metode de tăiere a viței de vie în vederea sporirii producției pe butuc. Deosebit interes au produs și degustările de vinuri ale producătorilor prezenți.
Semnalăm, cu această ocazie, și debutul primei televiziuni a administrației publice “TV SAT” Prundeni, televiziune ce va funcționa sub sigla Ateneului Sătesc Prundeni.
Așadar, festivalul s-a dorit a fi un succes și chiar a fost. Fără cuvântări politice, fără participarea politicienilor, lucru îmbucurător și de remarcat într-o perioadă „mistuită” de alegerile ce stau sa vină. A fost doar multă lume bună, doritoare de spectacol, doritoare de cunoaștere. Cu alte cuvinte, organizatorii. au fost la înălțimea proiectului “Drumul vinului”.