Filologul Ioan St. Lazăr, un OM de talia unei instituţii culturale
Distinsul filolog, om de ştiinţă şi de cultură conf. univ. dr. Ioan St. Lazăr face parte, alături de alte mari personalităţi locale, din elita culturii vâlcene şi naţionale contemporane. Ascensiunea Domniei Sale spre vârful valoric are la bază intensa şi rodnica activitate culturală, didactică, ştiinţifică şi managerială desfăşurată de-a lungul a peste patru decenii de efort intelectual, mărturie fiind frumoasele rezultate presărate din belşug, an de an, pe traseele şi domeniile amintite.
Cercetător şi ziditor de valori spirituale cu o bogată carte de vizită, acesta, alături de alţi neobosiţi truditori în domeniu, contribuie din plin la valorificarea pe temei ştiinţific a istoriei şi culturii noastre dând dimensiunea reală a tot ceea ce a creat mai bun neamul românesc în îndelungata sa existenţă, în mod special în istoricul spaţiu atestat cu sute de ani în urmă sub numele de Vâlcea.
Cercetările aprofundate cu privire la istoria medievală şi premodernă, la frumuseţea, dar şi duritatea unor vremuri demult apuse, la tiparul şi cartea veche românească, la viaţa unor importante personalităţi ale Bisericii Ortodoxe Române, la tradiţiile noastre purtătoare de valori seculare etc., sunt mărturiile unei activităţi care definesc un om ales şi rezultatul muncii sale.
Pentru a-l caracteriza pe domnul profesor Ioan St. Lazăr ne trebuie un spaţiu de dimensiuni apreciabile, iar cei ce se vor încumeta să-i pună în valoare viaţa şi personalitatea trebuie să fie asemenea Domniei Sale, serioşi şi buni profesionişti. Sunt convins că, la timpul potrivit, biografia celui ce toată viaţa a servit cu pasiune şi dăruire cultura românească, va fi pusă în pagină cu măiestrie de către prietenii, colaboratorii sau ucenicii acestuia. Ar fi un semn de recunoştinţă, dar şi o tezaurizare meritorie pentru viitorime.
În ultima perioadă am avut o bună colaborare cu Domnul profesor atât pe linie editorială, cât şi pe linia cercetării istorice prin cooptarea mea în colectivul Centrului de Studii Medievale şi Premoderne „Antim Ivireanul”, patronat de Fundaţia Culturală „Sfântul Antim Ivireanul”, al cărei preşedinte executiv este. Sunt semne de apreciere care mă onorează şi mă apropie şi mai mult de adevăratele valori umane ale Vâlcii, un cerc restrâns, în care accesul este posibil numai prin competenţă. Pentru toate acestea îi mulţumesc.
Aflat în pragul vârstei marilor împliniri, 70 de ani, îi urez Domnului profesor ani mulţi cu sănătate, spor în toate, bucurii şi trăiri dintre cele mai frumoase alături de cei dragi.