FILMUL DOCUMENTAR revine la Biblioteca Județeană Vâlcea


În luna octombrie, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea invită publicul vâlcean la o serie de proiecții de film documentar în cadrul proiectului denumit „Documentare la bibliotecă”. Acest proiect a fost inițiat în anul 2022 de Asociația One World Romania, în parteneriat cu centrul de resurse și educație media Mediawise Society.
Proiectul „Documentare la bibliotecă” face un pas asumat pentru a diversifica programul bibliotecilor și a le promova ca noduri accesibile ale cunoașterii în comunitățile mici și mijlocii. Totodată, inițiativa crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar ca material didactic. Filmele proiectate sunt producții românești și fac parte din catalogul KineDok, o rețea europeană care promovează documentarele creative în spații alternative.

Primul film, pe 5 octombrie, de la ora 14.00

Pe 5 octombrie 2023, începând cu ora 14.00, la Sala Multimedia a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea va avea loc vizionarea filmului documentar „Casa cu păpuși” (2020), regia și scenariul de Tudor Platon. Aceasta este prima proiecție din cadrul proiectului la care am făcut referire.
„Casa cu Păpuși” este o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani. Departe de bărbați și de lumea dezlănțuită, Cica, Nana și prietenele lor se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului. Împreună, împletesc pofta de viață cu amintirile, melancolia cu veselia, bârfele cu bancurile. Totul pentru a întreține iluzia că, pentru ele, timpul nu a trecut și că sunt aceleași fete tinere, frumoase și îndrăgostite din urmă cu 50 de ani. Intrarea la film este liberă!
„Înființată în anul 2009, Asociația One World Romania organizează anual, la București, singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale. Centrul de resurse și educație media Mediawise Society formează profesori, bibliotecari și profesioniști din domeniul educației și comunicării pentru competențe media transferabile în contextul lor profesional. Copiii și tinerii sunt beneficiarii finali ai programelor noastre de formare și resurse educaționale. Modelul nostru de educație media promovează înțelegerea critică a felului cum interacționăm cu media. Cursanții Mediawise dezvoltă un spectru larg de cunoștințe și abilități de analiză și de evaluare critică a conținuturilor și a practicilor online”, au anunțat organizatorii.
„Misiunea Bibliotecii Judeţene «Antim Ivireanul» Vâlcea este aceea de a servi interesele de informare, studiu, educaţie, lectură si recreere ale utilizatorilor, atât din judeţul Vâlcea, cât şi din afara lui, oferind acces liber, gratuit şi nediscriminatoriu la informaţie şi cunoaştere. În prezent, mesajul pe care instituţia doreşte să-l transmită este acela că «Biblioteca este o carte de vizită a comunităţii, unul dintre obiectivele ei fiind acela de a contribui la îmbunătăţirea calităţii, atractivităţii şi accesibilităţii posibilităţilor de învăţare pe tot parcursul vieţii a tuturor beneficiarilor”, au anunțat reprezentanții bibliotecii din Râmnicu Vâlcea.

Ce este KineDok?

KineDok este un program european ce promovează filmul documentar în spații alternative. Lansat în anul 2015 și construit ca o cooperare între șase țări (Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România), KineDok este organizat în România de Asociația One World Romania. Fiecare dintre țările participante contribuie anual cu cele mai noi documentare, care rulează în sute de locații (galerii, muzee, baruri, grădini, biblioteci, școli), generând astfel o comunitate culturală impresionantă.
Partenerii acțiunii sunt: Mediawise Society, KineDok România, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița.