Eveniment editorial la Cluj-Napoca: „Peregrin pe cinci continente”
• vineri, 28 octombrie, scriitorul Ioan Barbu este invitat să prezinte această nouă carte a profesorului Pompiliu Manea
Cititorii ziarului își amintesc, desigur, de serialul „Ocolul pământului în 120 de zile”. Corespondențele primite de la colaboratorul nostru, distinsul prof. univ. ing. dr. Pompiliu MANEA, din timpul călătoriei sale în jurul lumii, cu eleganta navă Ms Amsterdam a Companiei Holland America Line, au fost primite cu mare interes. Profesorul Pompiliu Manea a parcurs 60.000 de mile străbătând trei oceane ale lumii (Atlantic, Pacific şi Indian), 30 de mări, zeci de ţări, trecând prin insule, golfuri, strâmtori şi canale (Panama şi Suez). A ajuns la capătul lumii și în luna mai s-a reîntors acasă, la Cluj-Napoca. De atunci, n-a avut răgaz. A scris continuu și nu s-a oprit până când n-a terminat cartea „Peregrin pe cinci continente”, apărută în această săptămână sub sigla prestigioasei edituri clujene Mediamira, elegant tipărită la Imprimeriile Semne, din București. În cartea sa, autorul ne invită într-o călătorie pe tărâmuri îndepărtate, încărcate de mister. El ne poartă printr-o lume fascinantă.
„Peregrin pe cinci continente” este o carte scrisă cu nerv, având la bază însemnări zilnice şi o minuţioasă documentare. Este o carte de călătorie în care se împletesc reportajul cu fila de jurnal şi cu datele geografice notate cu exactitate de autor. „Stam şi mă documentam, solitar, până spre 2-3 noaptea, în biblioteca vaporului. M-am întors acasă cu un jurnal voluminos, scris de mână, având aproape 600 de pagini”, mi-a mărturisit autorul. Cartea sa impresionează pe cititor şi prin numărul deosebit de mare de fotografii pe care le-a inserat în paginile sale (aproape 700, toate inedite). „O fotografie – opinează Pompiliu Manea – face cât o mie de cuvinte”. Fotografiile sale, tulburătoare, ascund povești șocante din lumi despre care noi am citit în manualul de geografie sau în vreun volum de călătorie care ne-a căzut în mână. Aceste lumi au fost străbătute de autor, le-a văzut cu ochii săi, le-a pipăit cu meticulozitate, cum îl cunosc ca avid căutător de noutăți și fin receptor.
„Peregrin pe cinci continente” este „cartea de vizită” a unui scriitor care a ştiut, totdeauna, să-şi deschidă fereastra sufletului ca să dăruiască lumină şi celor din jur, este cartea unui om cu un precept de neclintit: „Viaţa merită s-o trăieşti, numai în demnitate!”
În cursul lunii noiembrie, cartea va fi prezentată și publicului cititor vâlcean.