După șase luni de „meniu” servit din partea „stângă”, Jurcan vine cu nota de plată a guvernării USL pentru România (2)


2. Inflația a ajuns la 5,3%, mult peste prognozele de la începutul anului, iar prețurile au crescut accelerat.

Vara și toamna le-au adus oamenilor prețuri mai mari la alimente, energie și combustibili. Unele mărfuri agro-alimentare au cunoscut scumpiri și de 30-40%.

3. Prognoza de creştere economică pentru 2012 s-a înrăutăţit constant.

Dacă în 2011 România a avut o creştere economică de 2,5% și perspective asemănătoare pentru acest an, lucrurile au început să meargă prost după venirea USL la putere. Guvernul Ponta a redus oficial prognoza de creștere economică la 1%, în timp ce FMI și BERD vorbesc de o creștere economică aproape de zero. Mai mult, tăierea investițiilor publice operată la rectificările bugetare din august și octombrie a adus România în pragul recesiunii economice pentru anul 2013.

4. Banca Naţională a României a fost nevoită să cheltuiască peste 2 miliarde de euro în ultima jumătate de an pentru a frâna căderea leului. Această sumă n-ar fi trebuit cheltuită dacă nu ar fi fost criza politică și incompetența guvernamentală ce au dus la lipsa de încredere în moneda naţională.

5. Deficitul bugetar a crescut de la 1,9% la 2,2%.

Guvernul USL a renunţat la politica bugetară chibzuită a guvernelor precedente şi a hotărât să mărească cheltuielile fără să aibă în spate veniturile necesare. Iresponsabilitatea USL va fi plătită tot de români, în 2013.

6. Referendumul de suspendare a preşedintelui a costat peste 20 de milioane de euro.

Deşi guvernarea USL s-a declarat foarte grijulie cu banii publici, şi‐a permis să irosească 20 de milioane de euro pentru aventura referendumului. Cu aceşti bani putea fi plătită alocaţia lunară pentru 1 milion de copii sau pensia lunară pentru 120.000 de pensionari.

7. România se află pe ultimul loc în UE la absorbția fondurilor europene. Din cauza dezinteresului guvernului Ponta, ocupat cu întreţinerea scandalului politic, a fost ratată ținta de absorbție de 3 miliarde euro a fondurilor europene stabi­lită pentru acest an. Fondurile europene sunt blocate, 4 programe europene fiind în procedură de pre‐suspendare și 13 miliarde de euro în pericol de a fi pierduți.

8. România a pierdut orice şansă de a intra în Spaţiul Schengen în 2012. Derapajele de la democraţie din România au îngrijorat statele europene din Spaţiul Schengen. Aderarea Românie la Schengen a devenit imposibilă în acest an și chiar și în 2013.

9. Preţurile la gaze naturale a crescut de la 1 septembrie cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru consumatorii industriali. Guvernul Ponta n‐a avut nici măcar curajul să anunţe el această măsură. Ea a fost anunţată de şeful delegaţiei FMI în România şi apoi confirmată de reprezentanţii guvernului.

10. Tot mai mulți români au restanțe la bănci.

Din aprilie până în septembrie, restanțele la toate creditele au crescut cu 16,5%. Cea mai mare creștere a restanțelor a avut loc la creditele în euro – de 22,5%

11. Numărul de firme nou înfiinţate e în scădere puternică.

În raport cu perioada iunie – septembrie 2011, numărul de firme înființate în perioada iunie – septembrie 2012 e mai mic cu 13.000. În plus, cu 9% mai multe firme au fost radiate în această perioadă din 2012. Românii nu mai au încredere să își investească banii în firme.

12. Şomajul a crescut în timpul guvernării Ponta.

De la sfârşitul lui aprilie până la sfârşitul lui iulie, în România s-au înregistrat 3.000 de şomeri în plus. Iar la finalul lunii septembrie România a înregistrat în plus încă 7.000 de șomeri față de luna august.

După așa un „meniu” Dorel Jurcan este curios dacă, pentru viitor, n-ar fi mai bine ca acesta să fie servit, totuși, din partea „centru dreapta”…