Curent cu banii jos


Dacă până la intrarea în insolvenţă a Olt­chimului, Consiliul Judeţean şi managementul CET-ului şi-au riscat „pielea” pentru a salva ce se mai poate salva din combinatul vâlcean, odată cu intrarea în insolvenţă, pe data de 30 ianuarie, cele două instituţii „suflă şi-n iaurt” în ceea ce priveşte livrările de orice tip de materie primă către vecinii de pe platforma industrială. Neplata acestor materii prime ar conduce aproape sigur la un dezastru economic asupra industriei vâlcene.

Pentru a nu se ajunge aici, s-a decis, împreună cu consilierii judeţeni, anularea proiectului de hotărâre propus de Consiliul Judeţean cu privire la Ordonanţa 27 din 31 august 2012, care prevedea livrarea energiei către Oltchim. Ion Cîlea, preşedintele Consi­liului Judeţean, a declarat că: „…pentru prevenirea unei situaţii de criză în judeţul Vâlcea, am decis întreruperea livrării de curent electric. Acesta se va furniza doar cu banii jos, deoarece în situaţia actuală, respectiv a insolvenţei, vom fi buni de plată. În insolvenţă nu poţi să livrezi fără să primeşti bani”. Dacă până acum energia s-a livrat pe datorie, acest lucru nu mai poate fi agreat, a mai  adăugat şeful Consiliului Judeţean. Directorul economic al CET-ului, Constantin Lepădat, a propus ca soluţie diferite scenarii pentru eficientizarea şi funcţionarea în bune condiţii a instituţiei pe care o conduce. Acesta a luat în calcul atât lucrul la capacitate redusă a Oltchim-ului, cât şi scenariul în care nu ar mai exista nici un fel de colaborare cu platforma chimică. De asemenea, pe termen lung, „salvarea” ar reprezenta-o capitalizarea ur­gentă a Oltchimului. O altă schemă de salvare ar putea consta în suma de 20 milioane de euro primită de la Guvern, plus alte 20 milioane de euro împrumut bancar, dar garantat de stat.

„Vrem să muncim!” sau „Salvaţi Oltchimul!”, asta cer angajaţii

Nici muncitorii nu s-au lăsat mai prejos. Aceştia au fost, ieri de dimineaţă, prezenţi în faţa Consiliului Judeţean, acolo unde au organizat o grevă. Marius Cătălin Parfene a declarat, pentru „Curierul de Vâlcea”, că: „Nu mai credem în minciuni semnate şi promisiuni. Lucrez de nouă ani la combinat şi vreau să muncesc și în continuare. Suntem aici cu toţii pentru a primi ceea ce ni s-a promis, adică ajutorul de stat de 20 milioane de euro şi acordarea împrumutului de la bancă, care trebuie garantat de stat pentru repornirea societăţii”. Un alt angajat, cu o vechime de 26 de ani de muncă, ne-a declarat că: „…cei 3.300 angajaţi nu pot funcţiona la 60% din capacitatea de lucru, în condiţiile în care 40% reprezintă partea Arpechimului. În situaţia asta, dacă oamenii vor fi nevoiţi să plece, ne aşteptăm la salarii compensatorii”.