Colţul liric
Colţul liric – rubrica noastră săptămânală de joia, din pagina a 4-a – s-a născut din dorinţa cititorilor iubitori de frumos şi poezie. Ea se adresează, indiferent de vârstă şi statut, tuturor celor ce pot răspunde cu o metaforă la butoniera unui vers. Chiar şi într-un cotidian (poate cu atât mai mult!) versurile publicate intră într-un duet firesc cu cititorul dornic, din când în când, să-şi bucure sufletul cu o adiere de frumos.
CORUL
de Nicolae Radu
Adevărul nu mai poate să fie ascuns,
Minciuna nu minte dea-juns,
Minciuna individuală nu mai e auzită.
Aduceţi Corul, cu texte și recuzită,
Minciuna să fie distribuită pe voci și pe sexe,
Să nu aibă nimeni complexe.
Tenorul să mintă pe dreapta,
Soprana și restul pe stânga.
Din doi în doi distribuiţi un afon,
Cu tehnică și microfon,
S-avem control și informaţie,
Verificate prin procedeul rotaţie.
Textele, aduse de instructor,
Să critice fără umor.
Să sune frumos, colectiv, epopeic,
Metaforic și onomatopeic.
Răspunderea să fie împărţită la toţi.
Solistul să fie tras la sorţi.
Fiecare să-l creadă mincinos pe vecin.
Minciuna să-și facă efectul deplin.
Sau, la alegere.
NICOLAE RADU, născut în satul Cremenari, comuna GALICEA, judeţul Vâlcea. Şcola primară în satele Cremenari și Bratia Deal, Liceul teoretic “Alexandu Lahovari” din Râmnicu Vâlcea. Absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din București (1959) și al Facultăţii de Filozofie a Universităţii “Al. Ioan Cuza” din Iași (1974). Doctor în Ştiine medicale, doctorat susținut în 1974.
Medic primar, şef Secţie de Anestezie și Terapie intensivă la spitalele Griviţa, în prezent Sfânta Maria și Titan, din București.
Debut în presa literară: Revista Amfiteatru, 1968.
Debut editorial în anul 1969, cu Manual de Anestezie și Reanimare, Editura Medicală. Ulterior, a publicat și alte cărţi de medicină: Imunopatologie Chirurgicală, Editura Academiei, 1984; Manual de Anestezioologie, Editura Medicală, 1986; Antibioticele și imunitatea, Editura Medicală, 1987; Manual de Terapie intensivă, Editura Medicală, 1988. Autor și coautor a peste 70 de lucrări știinţifice de specialitate (medicină) comunicate și/sau publicate.
Debut editorial în literatură cu Rugăciune pentru cuvinte (poezii), Editura Dascăl 2001. Continuă cu volume de proză: Cerbul de la Tufanu’ trăznit, Editura Conphys – Rm. Vâlcea, 2002; Memorie uitată, Editura Antim Ivireanu, 2005; Paradisul Mateilor; Editura Paralela 45, 2007; Memorie resuscitată. Idoli uitaţi. Portrete. Editura Paralela 45, 2007;
Cerbul Acteon, Editura Cartex, 2008; Memorie incomodă, Editura SEMNE, 2011.
Referinţe critice în cotidianul “Curierul de Vâlcea” și în revistele: “Curierul literar și artistic”, Ramuri”- Craiova, “Luceafărul”- București, “Viaţa Medicală”- București, “România literară” – București, “Cultura de la Iași”, “FORUM”- Rm Vâlcea și altele.
Membru al Societăţii “Medici scriitori și publiciști din România” și al Uniunii mondiale a scriitorilor medici.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Diploma de Excelenţă pentru literatură a Fundaţiei și Revistei FORUM din Rm. Vâlcea pe anul 2007. Pagini însemnate despre scrierile sale au apărut în diverse cărți, între care cităm Istoria Literaturii Române, de prof. univ. dr. Ion Rotaru. Un medalion i-a apărut, recent, în cartea ”Lauri pentru aleșii mei”.