Codul Silvic, supus modificărilor
În această perioadă, unul dintre subiectele de discuție purtate de către specialiști și nu numai se referă la modificarea Codului Silvic, pentru a stopa pierderile uriaşe provocate de tăierile ilegale de păduri. Fondul forestier al judeţului Vâlcea a scăzut în ultimele două decenii cu aproape 25.000 ha, cele mai afectate fiind pădurile din zona montană, însă nici pădurile de la şes, din sudul judeţului, n-au scăpat de tăişul defrişărilor necontrolate. În ultimii ani, prin distrugerea zonelor împădurite, Vâlcea şi întreaga ţară au suferit grave pagube pe seama fenomenelor de secetă, inundaţii şi alunecări de teren.
„Din această toamnă, în România ar fi trebuit, conform unor promisiuni, să se declanşeze o strategie vastă de împădurire a terenurilor degradate, scop în care, încă din vară, fuseseră prevăzute fonduri speciale în valoare de aproximativ nouă milioane euro. Însă, din păcate, până astăzi, nu s-a întâmplat nimic în această direcţie. O altă şansă ratată a fost oferită de accesarea fondurilor europene prin intermediul Măsurii 221 – Prima împădurire a terenurilor agricole, prevăzută în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. A fost o măsură extrem de importantă, dacă ţinem seama că ea era destinată nu numai pentru refacerea fondului forestier, ci şi pentru prevenirea efectelor factorilor naturali, ale eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacităţii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului şi protejării biodiversităţii”, susține Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Totodată, noul cod silvic pune accent prioritar doar pe funcţia economică a pădurii, pe înăsprirea pedepselor împotriva atentatorilor surprinşi când fură lemn, nu și pe cea ecologică, spun specialiștii.
„Personal, am făcut mai multe propuneri, însă una dintre acestea, la care ţin foarte mult şi insist să-şi găsească locul cuvenit în viitorul Cod Silvic, este modificarea art.7, alin (4) din vechea Legea nr. 46/2008, care să aibă următorul conţinut: Este interzisă includerea pădurilor în intravilan, cu excepţia pădurilor proprietate privată a persoanelor fizice şi a pădurilor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale care, prin planurile urbanistice, sunt transformate în terenuri de recreere sau de agrement. Pentru a evita contradicţiile acestei prevederi cu alte acte normative, am propus în acelaşi scop şi completarea art. 2, alin (3) din Legea nr.50/1991 spre a avea următorul conţinut”, a mai spus președintele Consiliului Județean Vâlcea.
În noul cod silvic, autorizaţiile de construire pentru reţele magistrale, căi de comunicaţie, amenajări pentru îmbunătăţiri funciare, reţele de telecomunicaţii ori alte lucrări de infrastructură, care se execută în extravilanul localităţilor, se vor emite cu respectarea planurilor de amenajare a teritoriului, avizate şi aprobate potrivit legii.