Cifră de afaceri mai mare pentru silvicultura vâlceană!


• un profit mai mare, pe primele șase luni, mai multe hectare de regenerări și împăduriri • Mihăilescu: „puțini știu că din cele 121.000 ha, 96.000 ha sunt ale statului”
 

În doar șase luni, Direcția Silvică Vâlcea a reușit să realizeze o cifră de afaceri mai mare decât cea propusă inițial, dar a punctat în plus și la capitolul „regenerarea pădurilor”. Așa se face că, în primul semestru, erau programate 242 ha de regenerări și s-au realizat 273 ha regenerări, un procent realizat de 112%. Vorbim, mai detaliat, de 217 ha regenerări naturale și 56 ha împăduriri. „46% din suprafața fondului forestier din Vâlcea este administrat de către Romsilva, restul fiind păduri private. Opinia publică legată de tăierile ilegale este una singură: «cum se taie, Romsilva este de vină».  Puțini știu însă că din cele 121.000 ha pădure, 96.000 ha sunt ale statului”, a precizat Gheorghe Mihăilescu, șeful Direcției Silvice Vâlcea. Cât despre cifra de afaceri, Gheorghe Mihăilescu declară că toate activitățile cu venituri financiare au contribuit la realizarea sumei de 14.379.000 lei, la acoperirea cheltuielilor Direcției Silvice și, chiar mai mult, la realizarea unui profit brut de 1.885.000 lei.

Lucrările de împădurire: doar cu zilieri!

De unde atâția oameni pentru împăduriri? Ei bine, șeful silviculturii vâlcene ne-a lămurit, precizând că toate lucrările s-au realizat cu zilieri. „Toate lucrările de împădurire au avut ca forță de muncă zilierii. Am găsit foarte mulți oameni dornici să ofere un ajutor din acest punct de vedere. Este adevărat că efortul a fost mai mare deoarece trebuia să stai după ei, să le supraveghezi munca. Totul a decurs însă bine. Ca și la Fețeni, unde împădurirea s-a realizat ca la carte și tot cu voluntari”, a mai declarat Mihăilescu.

86.400 mc masă lemnoasă recoltată!

Pe primul semestru al anului, s-a recoltat un volum total de 86.400 mc masă lemnoasă, volum situat mult sub posibilitatea arboretelor Direcției Silvice (240.000 mc/an) și sub cota de tăiere aprobată și repartizată instituției (200.000 mc/an), resursa necesară pentru susținerea unor ramuri ale economiei românești specializate pe diferite întrebuințări ale lemnului. Toată masa lemnoasă a fost vândută numai prin licitații publice, aplicându-se procedurile prevăzute de Regulamentul de vânzare a masei lemnoase care se recoltează anual din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, aprobat prin OM nr. 1898/11.11.2010. Prețul mediu de vânzare a masei lemnoase pe picior, pe primul semestru, a fost de 124 lei/mc. Către populație au fost valorificați 6.100 mc, lemn pentru diverse utilizări și lemn de foc.

Recoltă bună de plante medicinale!

În ceea ce privește carnea de vânat, dacă în programul Direcției Silvice erau prevăzute 1,5 tone, s-au realizat 1,8 tone. Ca și la păstrăv. Vorbim de 4,3 tone păstrăv de consum când erau prevăzute doar 3 tone. Lucrurile au mers însă foarte bine la plantele medicinale. De la 13 tone cât erau în program, s-au cules 45 tone. „Am avut o producție foarte mare de tei. Sperăm ca la toamnă să avem același succes și la fructele de pădure”, declară directorul Mihăilescu.