Ceramica de Horezu, patrimoniu UNESCO


• marca înregistrată a hurezenilor a intrat, printre alte şapte noi elemente, pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al UNESCO
 

ceramica_horezu1Aşa cum vă anunţam şi în ediţiile noastre anterioare, finele anului aduce o veste remar­ca­bilă pentru Cetatea Olarilor care a reuşit să obţină recunoaş­te­rea mondială din partea Comi­tetului pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO. Desfăşurată în ziua de 7 decembrie, reuniunea a avut în vedere completarea Listei Reprezentative de Patrimoniu Cultural Imaterial cu șapte elemente noi din România, Spania, Turcia, Oman, Venezuela și Vietnam.

Pentru UNESCO, Horezu este sinonim cu ceramica tradiţională, un meşteşug ancestral şi specific acestei părţi de Vâlcea, acolo unde transformarea pământului în artă tradiţională a fost adusă la rang de emblemă.

Pe lângă Horezu, în lista selectă a UNESCO au mai intrat festivalul de la Cordoba, care se desfăşoară pe durata a 12 zile are în vedere promovarea unui stil de viaţă bazat pe legături sociale puternice în respect şi cunoaştere pentru natură,  festivalul de la Mesir Macunu, Turcia,  care comemorează recuperarea mamei lui Soliman Magnificul  după o boală vindecată cu o pastă cunoscută la Mesir macunu. În fiecare an, în luna martie, aluatul este preparat, ambalat, binecuvântat și disper­sate din domurile din Moscheea Sultanului. Mii de oameni se înghesuie din diferite regiuni ale Turciei și să concureze pentru a apuca piesele împrăştiate. Mulți oameni cred că astfel dorința lor de a se căsători, pentru a găsi de lucru și să aibă copii devine realitate.

O altă noutate pe Listă este includerea şoimilor saudiţi dar şi a festivalului Al-Taghrooda, tradiționala întâlnire de poezie beduină în Emiratele Arabe Unite și Sultanatul Oman (Poezii scurte sunt improvizate și aspectul cel mai important este legătura socială țesute în timpul schimb oral de substanțe. Al-Taghrooda este, de asemenea, practicat la nunți și alte sărbători, în special curse cămilă. Temele sunt dragostea romantică, prietenia, lauda sau tribale aspirație legături în soluționarea conflictelor și subiecte).

UNESCO a mai avut în vedere Dansul Diavolului din Corpus Christi, Venezuela (În timpul celebrării anuale a sărbătorii Corpus Christi, în comunități mici de pe coasta centrală a Venezuelei, dansatori îmbrăcați în costume de draci, simbolizând triumful binelui asupra răului. Dansatori sau „promeseros” (promițătoare) sunt membri de viață ai unei frăţii, responsabile de transmiterea în memoria istorică și a tradițiilor comunităților), Închinarea la Kings Hung în Phu Tho, Vietnam( Pelerinii vizitează templul în fiecare an, de Kings Hung pe Muntele Nghia Linh, în provincia Phu Tho, pentru a comemora strămoșii lor și să se roage pentru un climat favorabil, culturi abundente, noroc și sănătate).

Doi sunt vâlcenii de care se leagă această reușită istorică, este vorba de Nicolae Manolescu și Lilian Zamfiroiu, care au condus Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO. Despre aceasta, putem spune că a fost înfiinţată în 1958 pentru a asigura legătura între Guvernul României şi Secretariatul General UNESCO şi este subordonată direct Ministerului Afacerilor Externe. Delegaţia Permanentă este condusă de un diplomat cu rang de ambasador. Ambasadorii României pe lângă UNESCO din 1990 până în prezent au fost: Dan Hăulică (1990-2001), Eugen Mihăescu, cu rang de ministru-consilier (2001-2002) şi de ambasador (2002-2004), Andrei Magheru, (2004 – 2006), Nicolae Manolescu (noiembrie 2006 – în prezent). Din 2010, România este membru în Consiliul Executiv UNESCO pe o perioadă de 2 ani.