Centrul de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea – la datorie
Ieri, în sala de seminarii a Centrului de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea din Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, a avut loc o conferinţă de presă, în care s-au dezbătut rezultatele încheierii campaniei de informare privind alegerile europarlamentare, precum şi aspecte despre evenimentele dedicate Zilei Europei – 9 mai. Consilierii de comunicare ai Centrului Europe Direct, Dana Rădulescu şi Ioana Mazilu-Manolescu (foto), au vorbit despre modul cum a decurs campania de informare privind alegerile europarlamentare, dar şi despre sondajele făcute cu acest prilej, pe care vi le prezentăm mai jos:
Ianuarie: Într-o analiză sociologică realizată de voluntarii centrului de informare Europe Direct Vâlcea, în cadrul programului „Acţionează. Reacţionează. Decide!”, s-a descoperit că din cei 170 de participanţi la studiu, cu drept de vot, 81.76% au declarat că au la cunoştinţă faptul că în anul 2014 se vor desfăşura alegerile pentru Parlamentul European, însă numai 47,06% dintre aceştia cunosc data exactă (25 mai). Întrebaţi cu privire la sistemul de votare, 53,53% dintre respondenţi au optat pentru sistemul de tip liste de partid, în timp ce 46,47% cred că sistemul de votare este uninominal. Datele s-au colectat în perioada 14-16 ianuarie 2014, în holul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul”, cu ocazia şedinţelor plenare ale Parlamentului European. Campania de informare a centrului ED Vâlcea s-a derulat în fiecare lună până la data alegerilor europarlamentare.
În perioada 4-6 februarie 2014, la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” s-a derulat a doua campanie de informare cu privire la alegerile europarlamentare, în cadrul programului „Acţionează. Reacţionează. Decide!”. Astfel, faţă de prima sesiune, unde s-a descoperit că râmnicenii au cunoştinţe generale cu privire la acest subiect, de această dată rezultatele au fost mai dezamăgitoare. Din 124 de participanţi la studiu, cu drept de vot, doar 33,87% au declarat că ştiu de ce sunt mai importante alegerile pentru Parlamentul European din 2014 faţă de cele din 2009, majoritatea de 66,13% răspunzând negativ. Întrebaţi cu privire la numărul de europarlamentari ce vor reprezenta România în PE în perioada următoare, 71,77% au răspuns negativ, în timp ce numai 28,23% au răspuns corect (32 europarlamentari). Cât priveşte problema noilor puteri ale Parlamentului European, acelaşi procent de 28,23% a răspuns pozitiv, în timp ce 71,77% nu se află în cunoştinţă de cauză. Este important faptul că de anul acesta PE are putere legislativă, control asupra bugetului UE şi exercită control politic faţă de Comisia Europeană. Ca şi în luna ianuarie, datele s-au colectat în timpul şedinţelor plenare, de către voluntarii centrului Europe Direct Vâlcea.
Un nou sondaj a fost realizat în luna martie de elevii voluntari ai Centrului de Informare Comunitară Europe Direct Vâlcea, în cadrul Bibliotecii Judeţene, în timpul vizionării şedinţelor plenare ale Parlamentului European. Acesta nu s-a mai concentrat asupra activităţii propriu-zise a PE, ca în lunile precedente, ci a pus accent pe tipul de informare a cetăţenilor. Chestionarul simplu, cuprinzând numai trei întrebări, cu un grad de complexitate şi intimitate redus faţă de cele precedente, a fost parcurs de 95 vizitatori diferiţi, cu drept de vot. Astfel, prima întrebare: „Consideraţi că este suficientă informare despre alegerile europarlamentare la nivel naţional?”, a primit 33,68% voturi afirmative şi 66,32% voturi negative, fapt ce ar putea sugera o nevoie suplimentară a cetăţenilor de informare cu privire la acest subiect. A doua întrebare, de această dată cu posibilitatea de a oferi un răspuns deschis „Ce instituţii de nivel local cunoaşteţi a face informare despre acest subiect?”, pare să fi pus în dificultate foarte mulţi respondenţi. În această direcţie, un procent semnificativ a refuzat să răspundă (47,37%), recunoscând că nu se află în cunoştinţă de cauză. 27,37% au oferit ca răspuns Centrul Europe Direct, 5,26% au spus Biblioteca Judeţeană, acelaşi procent a menţionat presa şi primăriile, 3,16% au oferit nume de televiziuni locale sau naţionale, 2,10% au oferit ca răspuns Consiliul Judeţean, iar alţi vâlceni au precizat partidele politice şi Camera de Comerţ. În final, conform datelor colectate pe acest eşantion de 95 vâlceni cu drept de vot din judeţ, 50,53% din respondenţi au declarat că folosesc internetul ca principală modalitate de informare cu privire la alegerile europarlamentare, 26,32% se informează din media locală, 12,63% îşi preiau informaţiile de la Centrul Europe Direct, iar restul persoanelor chestionate au preferat să nu răspundă.
«TE-AI INFORMAT DESPRE ALEGERILE EUROPARLAMENTARE?»
În luna aprilie 2014, s-au aplicat 110 chestionare
Acestea sunt rezultatele:
a) Vârsta
-Sub 24 de ani26 persoane
-Intre 25-29 de ani4 persoane
-Intre 30-34 de ani11 persoane
-Intre 35-39 de ani9 persoane
-Intre 40-44 de ani21 persoane
-Intre 45-49 de ani7 persoane
-Intre 50-54 de ani7 persoane
-Intre 55-59 de ani3 persoane
-Intre 60-65 de ani9 persoane
-Peste 65 de ani13 persoane
b) Sexul
– feminin59 persoane
– masculin51 persoane
c) Studii
-Gimnaziale8 persoane
-Liceale28 persoane
-Universitare55 persoane
-Postuniversitare17 persoane
– Şcoala militară1 persoana
– Postliceale1 persoană
d) Rezidenta
-Urban100 persoane
-Rural10 persoane
1. Cunoaşteţi faptul că în data de 25 mai sunt alegerile pentru Parlamentul European. Opţiunea dvs. de vot va fi îndreptată către o listă de partid sau către un independent?
Listă45 persoane
Independent64 persoane
NU ŞTIU1 persoană
2. Aţi votat la alegerile europarlamentare din 2009?
DA75 persoane
NU35 persoane
3. Alegerile din mai 2014 sunt altfel datorită noilor competenţe ale Parlamentului. Intenţionaţi să participaţi la vot?
DA89 persoane
NU19 persoane
NU ŞTIU1 persoană
POSIBIL1 persoană
De asemenea, au fost prezentate şi evenimentele pe care Centrul de Informare Europe Direct le organizează, în fiecare an, pe 9 mai, de ZIUA EUROPEI. Vă prezentăm, în continuare, programul acestora: 1. „Europa dulce”, orele 10.00-11.00, locul de desfăşurare: terasa Bibliotecii – intrarea în hol; 2. Turul Europei, orele 11.30-13.00, locul de desfăşurare: Holul Bibliotecii; 3. Dansuri europene, orele 13.30-14.00, locul de desfăşurare: Holul Bibliotecii; 4. Concursul de cultură generală europeană „Frumuseţea minţii tale”, orele 15.00-17.00, locul de desfăşurare: Sala de Conferinţe; 5. Talente de voluntar, orele 17.00-19.00, locul de desfăşurare: Holul Bibliotecii.
Aşa cum ne-au obişnuit, consilierii de comunicare ai Centrului îşi fac datoria cu prisosinţă şi au foarte multe evenimente organizate pe întreg parcursul anului 2014, dar şi o activitate bogată de informare a vâlcenilor pe teme europene.