Cazacii vin pe platformă…


Presa de specialitate anunţă că vizita premierului Ponta în Kazahstan începe să-şi arate primele roade iar zilele următoare, poate chiar săptămâna viitoare, KazMunaiGaz, proprietarii grupului Rompetrol, ar urma să viziteze Oltchim, fiind pregătiţi să demareze proce­sul de “due-dilligence” pentru a analiza oportunitatea preluării combinatului vâlcean.

Surse sindicale de pe platformă ne-au confirmat faptul că o delegaţie de cazaci ar fi ajuns deja la Oltchim chiar la mijlocul săptămânii, luând pas cu pas toate instalaţiile pentru o primă vizită de recunoaştere.

„Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre adminis­tra­­torii judiciari ai Oltchim, a declarat, recent, că KazMunaiGaz se numără printre investitorii serioşi care sunt interesaţi de preluarea combinatului. Termenul de pre-selecţie a investitorilor expiră pe 31 iulie. În anunţul de pre-selecţie publicat de Ministerul Economiei se arată că la negocieri pot participa persoane juridice interesate, care activează în industria chimică sau pe­tro­chimică, sau, după caz, reprezintă fonduri de investiţii sau instituţii financiare cu experienţă managerială şi/sau investiţională în industria chimică sau petrochimică; prezintă cel puţin două scrisori de bonitate bancară emise de bănci de prim rang şi scrisori de recomandare semnate de parteneri cu experienţă/bonitate similară de pe piaţa de profil; depun scrisoare de intenţie pentru participare la negocieri.

Recent, Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a anunţat că va prelua dreptul de proprietate asupra activelor Rompetrol Petrochemicals. Procesul de integrare a activităţilor de petrochimie în cadrul celor de rafinare urmează să înceapă în luna noiembrie. Prin Oltchim se zvoneşte că decizia nu este întâmplătoare în contextul interesului pentru privatizarea Oltchim. Surse din compania vâlceană susţin că kazahii pot aduce nafta de la Rafinăria Petromidia pentru alimentarea Oltchim şi că au forţa financiară să preia şi să dezvolte marea majoritate a secţiilor combinatului.

În prezent, Rompetrol Petrochemicals este deţinută de Rompetrol Rafinare în proporţie de 100%. Condu­ce­rea Rompetrol Rafinare susţine că integrarea petrochi­miei are ca beneficii optimizarea întregului proces teh­no­logic şi îmbunătăţirea gestionării resurselor energe­tice, ceea ce determină reducerea costurilor de operare şi creşterea eficienţei în desfăşurarea activităţilor.

Tot recent, Gheorghe Piperea a precizat că sunt patru investitori foarte serioşi interesaţi de Oltchim, care şi-au depus intenţiile şi în scris, şi încă opt care încă nu au venit cu acte. Potrivit domniei sale, KazMunaiGaz şi Socar fac parte din prima categorie”, mai scrie Bursa.ro.

Când platforma se „scutură” de sute chimişti

 

În tot acest timp, administratorii Oltchim se află la masa tratativelor cu sindicatele în vederea acceptării a aplicării temporare a unor măsuri de intrare în şomaj tehnic a salariaţilor pe secţiile oprite.

„Măsura este necesară pe o perioadă de maxim o lună de zile. Administratorii consideră că măsura nu este neobişnuită pe fondul eficientizării costurilor, chiar dacă până la finalul lunii urmează să sosească banii acordaţi de Piraeus pentru finanţarea producţiei (şase milioane de euro)”, notează Bursa.ro.

Deja unul dintre cele trei sindicate din cadrul Olt­chim a făcut public faptul că soluţia găsită de conducere este intrarea în şomaj tehnic: 600 de salariaţi din Vâlcea şi alţi 200 salariaţi din activul Petrochimie Piteşti. Aceş­tia vor lucra 4 zile pe săptămână, cu reducerea cores­pun­zătoare a salariului şi se va reduce săptămâna de lucru de la 5 zile/săptămână la 4 zile pentru 1.233 sala­riaţi din activul Râmnicu Vâlcea şi pentru 200 salariaţi din activul Petrochimie Piteşti, cu reducerea cores­pun­zătoare a salariului.

„Patronatul a precizat că pe perioada şomajului tehnic, salariaţii vor fi plătiţi cu o indemnizaţie brută lunară echivalentă cu 80% din salariul de bază individual. Atât pentru salariaţii prezenţi la lucru cât şi pentru cei aflaţi în şomaj tehnic sau pentru cei care lucrează 4 zile/săptămână, salariile se dau la aceleaşi date în funcţie de fondurile financiare disponibile. Prin aplicarea uneia dintre măsuri se realizează o economie la fondul salarii de 260.000 euro/lună”, sună textul transmis de către sindicatul lui Mihai Diculoiu care s-a opus propunerii conducerii combinatului şi a solicitat ca pe perioada şomajului tehnic salariaţii să beneficieze de o indemnizaţie brută lunară echivalentă cu salariul de bază individual, ca, până la 31 iulie, patronatul să achite salariaţilor toate drepturile restante (tichete şi salarii) şi ca, până la 31 august 2013, să fie puse în funcţiune toate capacităţile de producţie (inclusiv Petrochimie, PVC, Monomer).

Diculoiu s-a ales şi el cu dosar penal

Aşa după cum v-anunţam şi-n ediţiile precedente, la uşa Poliţiei Rutiere sindicaliştii au început să facă coadă. Primul care s-a pricopsit cu citaţie a fost guralivul Ionel Vâncea. Totul după evenimentele din februarie când două drumuri naţionale au fost blocate câte o oră pe zi mai bine de două săptămâni. Ordonanţa de Ur­genţă a Guvernului nr.195 din 2002 este cârligul prin care autorităţile caută să-i domesticească pe chimişti, taman acum când zvonurile despre disponibilizări, restructurări şi privatizări sunt la mare modă.

În baza articolului 92, alineatul 4, legea sancţio­nea­ză blocarea cu intenţie a drumului public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. De prevederea aceasta pare să poată scăpa nici măcar Mihai Diculoiu pe adresa căruia a poposit o invitaţie la Poliţia Rutieră Vâlcea.

O nouă tragedie a lovit platforma

Începutul acestei săptămâni a mai îndurerat o dată familia chimiei vâlcene. Ca şi cum necazurile n-ar fi fost deja la ordinea zilei şi problemele n-ar fi fost şi aşa dureros de grele, un angajat al Secţiei de Utilităţi şi-a pus capăt zilelor. Bărbatul de 52 de ani s-a sinucis la domiciliul personal după ce o anchetă penală fusese demarată în urma unor furturi de cupru.