„Băsescu şi Ponta pun în pericol efectele benefice ale reducerii CAS”


• susţine deputatul liberal Cristian Buican

Întâlnirea de luni, 14 iulie 2014, de la Palatul Cotroceni dintre preşedintele Traian Băsescu, pe de o parte, şi Victor Ponta şi Ioana Petrescu, pe de altă parte, privind oportunitatea reducerii CAS şi modalităţile prin care eventualele pierderi ale încasărilor bugetare vor fi acoperite, a demonstrat că Victor Ponta minte aşa cum respiră şi că nu înţelege, nici după doi ani în fruntea executivului, mecanismele financiare şi mersul economiei. În opinia deputatului Cristian Buican, filmuleţul cu întâlnirea dintre preşedinte şi premier nu face decât să ne demonstreze, încă o dată, slaba pregătire a guvernanţilor, o manifestare de incompetenţă şi lipsă totală de interes pentru problemele economice ale României din partea lui Victor Ponta şi a ministrului Ioana Petrescu, dar şi dorinţa preşedintelui de a exploata electoral orice temă, indiferent cât de importantă este pentru România. „PNL este singurul susţinător, constant, şi sincer al reducerii CAS, care a dovedit o preocupare permanentă pentru impunerea unui sistem fiscal robust şi funcţional. Dincolo de preocupările meschine ale celor doi incompetenţi din fruntea ţării, asigurările sociale reprezintă o corvoadă în salariile angajaţilor, o sumă greu de suportat, care duce multe joburi în economia neagră şi gri, prin nedeclararea salariilor sau prin plata unui salariu declarat mai mic decât cel real. Or exact acest lucru a dorit să evite PNL, când a propus măsură şi când a răspuns solicitării angajatorilor români”, declară Buican.
Liderul PNL Vâlcea consideră că actualul „ping-pong instituţional” în privinţa reducerii CAS poate submina tocmai beneficiile economice pe care reducerea CAS ar trebui să le ofere. În acest sens, mediul de afaceri din România a remarcat deja şi şi-a manifestat îngrijorarea faţă de posibilitatea ca acoperirea deficitului bugetar în urmă aplicării singulare a acestei reduceri să se facă prin noi creşteri de taxe şi impozite, ce vor avea efect negativ atât asupra mediului privat dat şi asupra tuturor cetăţenilor. Cel mai sinistru scenariu ar fi ca PSD să abandoneze cota unică de impozitare sau să decidă creşterea acesteia către 19-20%, scenariu care de altfel a fost vehiculat în câteva rânduri în mediile de decizie social-democrate. Un alt exemplu sumbru pentru economie îl reprezintă şi recentele proiecte de Cod Fiscal şi Cod de Procedură Fiscală ce aduceau impozite majorate pentru autoturisme şi proprietăţi nerezidenţiale, propus, chiar şi pentru doar o zi, de către Victor Ponta şi echipa sa de la Palatul Victoria.
„Întâlnirea de la Cotroceni şi filmuleţul aferent au demonstrat că Victor Ponta, pe lângă faptul că este incompetent, minte de îngheaţă apele. Acest joc meschin al premierului şi al preşedintelui, pe seama reducerii CAS, pune în pericol tocmai efectele benefice ale acestei măsuri, prin bulversarea mediului de afaceri şi crearea unui climat de instabilitate fiscală. E clar că Guvernul nu şi-a făcut temele. Pe lângă prestaţia jalnică a lui Victor Ponta de la Cotroceni, reamintesc că şi organismele internaţionale, în frunte cu FMI, Banca Mondială şi comisia Europeană nu şi-au dat acordul asupra reducerii CAS tocmai pentru că Guvernul nu a fost în stare să prezinte argumente solide pentru implementarea acestei măsuri fără creşterea deficitului bugetar sau fără introducerea de noi taxe şi impozite”, a mai spus Buican.