„AM GĂSIT SOLUȚIILE pentru eliminarea inechităților salariale din educație și le vom pune în aplicare în cel mai scurt timp”


• a declarat premierul Marcel Ciolacu
Zilele trecute, premierul Marcel Ciolacu a avut o nouă consultare cu reprezentanții sindicatelor din educație asupra aspectelor legate de salarizarea din sistemul de învățământ și buna funcționare a procesului educațional. În cadrul întâlnirii desfășurată la Palatul Victoria au fost analizate și agreate soluțiile legislative pentru eliminarea inechităților salariale în cazul personalului de conducere, îndrumare și control, atât la categoria personalului didactic, cât și a celui didactic auxiliar.
Propunerile de modificare legislativă elaborate, la solicitarea premierului, de Ministerul Educației în colaborare cu reprezentanții partenerilor sociali din domeniu au fost agreate, urmând să fie promovate legislativ în cel mai scurt timp de către Guvern.
„Guvernul rămâne un partener onest al partenerilor sociali. Împreună am găsit soluțiile pentru eliminarea inechităților salariale. Le vom pune în aplicare în cel mai scurt timp. Dialogul nostru rămâne deschis pentru a găsi cele mai bune soluții în ceea ce privește salarizarea, raportate la situația economică și la angajamentele asumate de Guvern”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Ciolacu spune că se vor găsi fonduri și pentru plata burselor pentru elevi și a decontării navetei

Prim-ministrul a subliniat faptul că, la nivelul Guvernului, au fost stabilite măsuri clare pentru asigurarea finanțării necesare desfășurării în bune condiții a procesului de învățământ, plății salariilor cadrelor didactice și personalului auxiliar așa cum au fost majorate prin OUG 57/2023. De asemenea se vor găsi fonduri și pentru plata burselor pentru elevi și a decontării navetei.
Reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor din educație vor continua consultările atât în ceea ce privește aspectele legate de salarizarea din acest domeniu, precum și pentru susținerea proiectelor de investiții derulate prin Programul Național de Redresare și Reziliență, destinate îmbunătățirii condițiilor și dotării unităților de învățământ.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Educației – Ligia Deca, ministrul Muncii și Solidarității Sociale – Simona Bucura-Oprescu, șeful Cancelariei prim-ninistrului – Alexandru-Mihai Ghigiu, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și Ministerului Educației.
Din partea sindicatelor din Educație au participat: Federația Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar, prin Simion Hăncescu – președinte și Purcaru George – vicepreședinte; Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret prin Marius Nistor – președinte și Ionel Barbu – secretar general; Federația Națională Sindicală Alma Mater prin Anton Hadăr – președinte și Alin-Gheorghiță Mazăre – vicepreședinte.