Agricultura ecologică va avea la dispoziție o bază de date de semințe autohtone


Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a decis să creeze cadrul legislativ pentru constituirea bazei de date pentru seminţe sau material vegetativ săditor în sectorul agricultură ecologică, potrivit unui proiect de ordin publicat pe site-ul ministerului.

Proiectul de act normativ stabilește că publicul va putea accesa această bază de date pe site-ul MADR, secţiunea alocată sectorului agricultură ecologică, unde sunt prezentate şi informaţiile necesare pentru utilizarea bazei de date, cadrul legal şi alte informaţii de interes.

Furnizorii de seminţe şi  cartofi de sămânţă obţinute prin metoda de producţie ecologică urmează să se înregistreze la direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti prin completarea unor formulare speciale care să ateste că producătorul deține toate certificările necesare pentru agricultura ecologică și a fost supus sistemului de control prevăzut de regulamentele europene în vigoare.

„Toate speciile pentru care există ofertă de seminţe ecologice pot fi incluse în baza de date. (2) Speciile şi varietăţile care se pot introduce în baza de date trebuie să respecte legislaţia comunitară şi naţională privind comercializarea seminţelor şi să fie produse conform regulilor de producţie ecologică. (3) Soiurile care nu au fost înregistrate în baza de date sunt considerate indisponibile”, mai prevede noul proiect MADR.

Alte reguli şi pentru subvenţia la vaci

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a elaborat un proiect de ordin care modifică sistemul prin care Guvernul şi Uniunea Europeană au plătit în ultimii şapte ani subvenţii pe piaţa bovinelor luând în calcul structura fiecărei ferme la sfârşitul lunii ianuarie a anului 2008.

Până acum, subvenția în valoare de 170 de euro pe cap de animal a fost acordată și fermelor care dețineau un număr mai mic de bovine decât cel existent în statisticile oficiale. Pe de altă parte, fermele care investiseră în extindere nu puteau primi subvenții mai mari, în concordanță cu numărul de bovine deținute. Noul sistem gândit de proiectul MADR urmărește împărțirea mai echitabilă a subvențiilor din acest sector care anual ajung la valori cumulate de 250 – 300 milioane de euro.

O altă noutate introdusă de actul normativ constă în obligativitatea introducerii animalelor într-un registru genealogic, care urmează să creeze o adevărată hartă a industriei de bovine din România. De asemenea, crescătorii de bovine urmează să primească o primă de 25 euro pentru fiecare tonă de lapte vândut direct sau trimis spre procesare.