Academicieni, profesori, cercetători „au luat cu asalt” Călimăneștiul


ICSI2• ICSI Rm. Vâlcea păstrează tradiția acestei conferințe, de 18 ani

În stațiunea Călimănești-Căciu­lata, prof univ. dr. Ioan Ştefănescu – directorul general ICSI Vâlcea – a deschis lucră­rile celei de-a 18-a ediții a Conferinței Internaționale „Progrese în Criogenie și Separarea Izotopilor”. Aflată la a XVIII-a ediție, conferința națională cu participare internațională, organizată sub egida Ministerul Educației și Cercetării – Autoritatea Națională pen­tru Cercetare Științifică, a avut ca prin­cipal obiectiv prezentarea celor mai noi realizări științifice în domeniul crio­geniei, proceselor izotopice, energe­ti­cii nucleare, hidrogenului și aplicațiilor lui. Din tematica conferinței amintim: Fi­zica, tehnologiile și aplicațiile izoto­pilor stabili; Tehnologii și echipamente criogenice; Știința și ingineria materialelor; Energetica nucleară – Fisiune și Fuziune; Hidrogen. Pile de combustibil; Mediul și calitatea vieții; Tehnici de analize de laborator; Agricultura și siguranța alimentară.

ICSI1Conferința a debutat după o altă zi foarte importantă pentru cercetarea vâlceană, românească și inter­na­țională. Este vorba despre inaugu­rarea noului laborator de temperaturi scăzute pentru aplicaţii energetice ale fluidelor criogenice CRYO – HY, din cadrul Institutului Naţional de cerce­tare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice ICSI Râmnicu Vâlcea.

O altă noutate adusă în acest an de conducerea institutului vâlcean este că, pentru prima dată în România, la ICSI Râmnicu Vâlcea, se produce heliu lichid, folosit, în general la multe echipamente medicale din spitale. Noua unitate de refrigerare a heliului din cadrul institutului are acum o putere mărită şi va permite reali­zarea de noi experimente, putând crea condiţii de lucru similare celor nece­sare pentru reactoarele de fuziune.

Odată cu apariția acestor desco­periri tehnologice, este ușor de înțeles și pentru omul de rând că cercetarea are rolul ei bine stabilit, iar pentru factorii de decizie este la fel de ușor de înțeles că aceasta trebuie să continue și să fie susținută pentru a-și diversi­fica sectoarele de aplicare.