A costat mult, dar s-a meritat:
VÂLCEA se poate mândri cu Petrof!


În cadrul festiv oferit de concertul de gală al celei de-a 43-a ediții a Festivalului „Tinere Talente” și în prezența primarului Mircia Gutău, luni seara, 15 mai 2023, a fost prezentat publicului meloman vâlcean noul pian de concert al Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, recent achiziționat pentru instituția de cultură vâlceană.

Realizarea unui astfel de pian poate dura un an!

Cu o anvergură impresionantă de 2,84 metri, pianul Petrof (modelul Mistral a fost produs la Fabrica Petrof, care are o vechime de peste un secol și jumătate, din Hradec Králové, Cehia), realizat în urma unui proces manual ce poate dura până la 12 luni, este caracterizat de o tonalitate neobișnuit de bogată, dar deopotrivă caldă și romantică, fapt apreciat de virtuozi ai acestui instrument din întreaga lume.
La evenimentul derulat în fața unei săli pline de iubitori ai muzicii au mai participat directorul instituției – Petruț Constantinescu, precum și președintele festivalului, dr. Ilinca Dumitrescu – pianistă, solistă concertistă și muzicolog, fiica reputatului compozitor al cărui nume este purtat de Filarmonica din Râmnic. Cu acest prilej deosebit, edilul Gutău și-a exprimat satisfacția pentru activitatea instituțiilor de cultură din subordinea municipalității și i-a asigurat pe cei prezenți că Primăria Râmnicului va continua investițiile necesare derulării unei vieți culturale cât mai bogate și intense.

100.000 de euro pentru pianul Petrof

Pianul Petrof Mistral a fost achiziționat cu suma de 397.800 lei, bani de la bugetul local, și este unicat în România. Ca un amănunt inedit, pentru aducerea instrumentului pe scenă a fost nevoie de utilizarea unei macarale care l-a introdus în clădire pe unul din geamurile de la etajul clădirii în care funcționează Filarmonica „Ion Dumitrescu”.