„Unde e fricosul şi laşul ăla de Cîlea?!”


•sute de mineri furioşi l-au aşteptat în van pe preşedintele CJ care-şi anunţase plin de curaj sosirea în Berbeşti
• ortacii şi-au reafirmat opoziţia faţă de preluarea mineritului de către Consiliul Judeţean şi au anunţat că sunt dispuşi să vină ei peste Cîlea
• Vintilă Chelcea, singura autoritate  prezentă la întâlnire

Sâmbătă dimineaţa, o mare adunare sindicală era anunţată printre minerii vâlceni din vestul judeţului. După ce a insistat săptămâni întregi pentru o întrevedere lămuritoare cu ortacii pe tema transferului carierelor din Berbeşti şi Alunu de la CEO la Consiliul Judeţean, Ion Cîlea a declarat forfeit în ultima clipă.
În ciuda tuturor garanţiilor de securitate oferite de liderii sindicali, şeful pesedist nu şi-a mai onorat cuvântul dat public lăsând loc unei mari dezamăgiri printre cei aproximativ 200 de mineri veniţi chiar şi cu copii pentru a afla ce le rezervă viitorul. Cele patru sindicate care se opun mutării şi-au reafirmat opoziţia faţă de ideea trecerii de la Complexul Energetic Oltenia în sânul viitorului Complex Energetic Vâlcea. Cel care a deschis pledoaria a fost Dorel Glomnicu. Argumentele sale au fost aceleaşi ca şi în faţa lui Ion Cîlea în urmă cu aproximativ 10 zile: teama de necunoscut şi lipsa unor garanţii. Tot Glomnicu a spus că fiecare din cele 918 semnături luate de la mineri au fost reale, la fel şi cele peste 300de opinii exprimate pe site-ul Senatului după lansarea dezbaterii publice pe această temă.
Accentuând că decizia CEO de externalizare este cauzată de nivelul imens al datoriilor CET, peste 1.500 miliarde lei vechi,  Glomnicu nu a făcut decât să aprindă fitilul nemulţumirilor din sală: „Unde e laşul ăla de Cîlea?!Pentru ce ne-aţi mai chemat aici? Nu trebuia s-ajungă şi să dea nişte explicaţii? Îi e frică să dea ochii cu noi de laş ce e?! Trebuia să-i spuneţi că-l primim cu aplauze şi sigur venea…” „Lasă că vine el în mai, pentru europarlamentare, să vezi atunci ce ne mai pupă şi ne mângâie pe cap pentru nişte voturi, nu ştim noi?!” „Şobolanul ăla de Belciu tot ascuns stă? De-aia e consilier judeţean de Berbeşti, nu?” „Vor să ne închidă ca pe Oltchim, c-atât a mai rămas din Vâlcea asta în picioare. Dup-aia gata şi mineritul, şi tot!” s-au plâns minerii rând pe rând, atunci când li s-a dat cuvântul sau chiar l-au luat singuri.
Liderii lor de sindicat au accentuat ideea că totul este un troc politic şi că sunt unităţi similare în Oltenia, la Turnu Severin, de exemplu, unde nivelul datoriilor este de cinci ori mai mare şi Guvernul a şters acea datorie. Gheorghe Mânzatu, liderul Sindicatului Solidaritatea a spus că Ion Cîlea are idei preconcepute cum că tot protestul minerilor este unul influenţat politic şi că deja sămânţa de scandal cu colegii sindicalişti de la CET a fost împrăştiată: „La precedenta întâlnire de la CET, liderii lor ne-au reproşat deja că le punem oamenii în cap dacă ne alăturăm lor cu salariile pe care le avem aici, în Berbeşti. Îi invit public pe aceştia să facem schimb, să vină să lucreze în minerit şi să vadă condiţiile noastre de aici!
Vintilă Chelcea, edilul liberal din Berbeşti, a fost singura figură politică prezentă la şedinţa sindicală de sâmbătă. Minerii i-au reproşat acestuia taxa de excavare impusă şi care „ne-a îngropat de tot” dar şi sprijinul acordat CJ-ului în ofensiva de preluare a celor două cariere: „Ciurel vrea să vă pună cruce şi să vă închidă! Eu vă spun că aceasta este singura şansă de supravieţuire şi e bine s-o acceptaţi mai repede” au fost vorbele penelistului care i-a acuzat pe liderii de sindicat că manipulează şi mint oamenii asupra iminentei sorţi pecetluite de CEO.
În final, liderul Dorel Glomnicu  a cerut şi obţinut din partea sălii mandatul de a continua pe linia de opoziţie, pe toate căile legale pentru a împiedica apariţia unei Hotărâri de Guvern sau Ordonanţe de Urgenţă cu privire la înfiinţarea Complexului Energetic Vâlcea.