Un an groaznic pentru agricultura vâlceană


Badele_florel2• concluzia aparţine specialiştilor Direcţiei Agricole Vâlcea

După un an 2011 senzaţional, care a culminat cu producţii record, 2012 a venit cu furie peste întreaga agricultură vâlcea­nă, devastând înzecit culturile şi speranţele agricultorilor locali.

Astfel, datorită căderilor masive de zăpadă şi tempe­ra­tu­rilor scăzute din lunile ianuarie-februarie 2012, s-au înregistrat pagube însemnate asupra culturilor de legume şi flori în spaţii protejate. Din punct de vedere climatic, primele trei luni ale anului 2012 s-au caracterizat prin fenomene meteorologice extreme: zăpezi abundente, viscol, îngheţ şi secetă, înregistrându-se un deficit mare de apă în sol. La sfârşitul lunii martie, se înregistra un deficit pronunţat faţă de nivelul optim de apă din sol, pus în evidenţă pe determinări în teren.  Urmare a căderilor de zăpadă abundente, a viscolului şi a valorilor termice medii între -12°C şi -15°C din luna februarie, culturile înfiinţate în toamna anului 2011 au avut de suferit, deoarece stratul de zăpadă s-a depus pe terenul îngheţat, fapt ce a făcut ca o pojghiţă de gheaţă formată să se păstreze pe o durată mare de timp, sufocând culturile aflate în vegetaţie. O situaţie similară s-a întâlnit şi în cazul spaţiilor protejate (sere şi solarii). Sistemele de susţinere a solariilor au fost afectate între 15 – 100%, iar aproximativ 30% din su­pra­faţa afectată era cultivată cu răsaduri de legume, verdeţuri şi legume de sezon.

În aceste condiţii, Guvernul României, la propunerea Mi­nis­te­rului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a adoptat Hotărârea nr. 562/2012 privind aprobarea schemei „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie-februarie 2012, asupra culturilor de legume şi/sau flori în spaţii protejate” care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal. Pentru obţinerea sprijinului financiar, producătorii agricoli afectaţi de calamităţi, au întocmit cereri şi le-au depus la Direcţia pentru Agricultură Vâlcea în vederea obţinerii sprijinului financiar. S-au înregis­trat 13 astfel de cereri, s-au întocmit documentele necesare şi s-a aprobat plata acestor cereri, în valoare de 81.609 lei.

Ca şi cum efectele iernii grele n-ar fi fost de ajuns pentru încli­narea balanţei dezastrului agricol, vara a adus o secetă istorică pe capul ţăranilor, care s-a întins din toamna anului trecut până în vara acestui an şi a afectat culturi agricole pe suprafeţe impresionante şi în judeţul nostru. Pentru atenuarea efectelor devastatoare, Guvernul României a adoptat H.G. nr. 897/2012 privind aprobarea sche­mei „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor feno­menului de secetă manifestat în anul agricol 2011-2012 asupra culturilor agricole”, care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal. Datorită prevederilor acestui act normativ, un număr destul de însemnat de producători agricoli din judeţul nostru primesc sume de bani reprezentând ajutor de minimis pentru compensarea fenomenului de secetă. Într-un timp relativ scurt, a fost necesară primirea, înregistrarea, verificarea documentelor şi aprobarea plăţii acestor ajutoare. S-au constituit, la nivelul instituţiei, echipe care s-au deplasat în fiecare subcentru APIA din judeţ pentru a primi şi înregistra aceste cereri. Nu a mai fost nevoie ca producătorii agricoli să străbată distanţe atât de mari pentru depunerea cererilor la sediul Direcţiei Agricole Vâlcea.

„Conducerea Centrului APIA Vâlcea ne-a ajutat punându-ne la dispoziţie spaţii pentru desfăşurarea activităţii şi răspun­zând prompt solicitării producătorilor agricoli prin eliberarea copiilor de pe cererile de plată unică de suprafaţă, document ce se anexează cererii privind plata ajutorului de minimis. Printr-o informare susţinută a producătorilor agricoli, cu spriji­nul organelor administraţiei locale s-a reuşit să se depună un număr de 10.547, cu o valoare de 1.224.826 lei, acoperind peste 95% din suprafaţa arabilă cultivată din judeţ”, consideră Florel Bădele.