„Sărbătoarea Căpşunului” – un succes


Pe 1 iunie 2014, în comuna Buneşti, s-a desfăşurat cea de-a XLIV-a ediţie a „Sărbătorii Căpşunului”. Ca în fiecare an, administraţia din Buneşti, în frunte cu edilul-şef Viorel Radi, au organizat această frumoasă manifestare cu mult profesionalism.
Evenimentul a debutat în Sala de festivităţi a Primăriei Buneşti, cu consultaţii agricole oferite de cercetători, specialişti în domeniul culturii căpşunului, reprezentanţi ai instituţiilor abilitate de la nivelul judeţului. Apoi, s-a vizitat expoziţia cu soiuri de căpşuni nou introduse în cultura şi adaptarea condiţiilor pe climatice locale.
Au urmat traseul Şcoala cu clasele I-VIII – Primăria Comunei Buneşti a Alaiului tradiţional al cultivatorilor de căpşuni, însoţit de Famfara „Gabriel Chaborschi” a Palatului Copiilor Râmnicu Vâlcea, urmat de Hora cultivatorilor.
Pe scena în aer liber, amenajată lângă Primăria Buneşti, a avut loc deschiderea oficială a celei de a XLIV-a ediţie a sărbătorii. Au rostit alocuţiuni: Viorel Radi, primarul Comunei Buneşti; reprezentanţi ai organismelor alese democratic de la nivelul judeţului şi al Parlamentului României, specialişti în domeniul agriculturii şi iniţiatorul proiectului, prof. Mihai Ilie. A urmat festivitatea de premiere a cultivatorilor cu rezultate deosebite în anul 2014.
Evenimentul a fost încheiat cu un spectacol artistic susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale Buneşti, Orchestra „Rapsodia Vâlceană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea şi de interpreţi îndrăgiţi ai muzici populare şi uşoare româneşti.
Manifestarea a fost organizată de Primăria Buneşti, Consiliul Local Buneşti, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea culturii Tradiţionale Vâlcea, Camera Agricolă Judeţeană Vâlcea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea şi Biblioteca Publică Buneşti.
Ca în fiecare an, „Sărbătoarea Căpşunului” s-a bucurat de o prezenţă foarte numeroasă a locuitorilor din Buneşti şi din localităţile învecinate.
«”Sărbătoarea Căpşunului” este un proiect cultural iniţiat în urmă cu 44 de ani în scopul susţinerii culturii unui fruct cu potenţial în zona noastră agricolă, sursă de sănătate dar şi aducătoare de venituri pentru cultivatori.
Contextul acestei sărbători ne oferă şansa de a ne susţine valorile spirituale cât şi realizările economice şi sociale ale comunităţii”, a declarat primarul Viorel Radi.