Reorganizarea agriculturii a trecut de Senat


agricolProiectul de Lege privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi a unor structuri aflate în subordine a fost aprobat de plenul Senatului, în şedinţa de marţi.

Proiectul a primit 79 voturi pentru, 3 împotrivă şi 11 abţineri. De asemenea, a fost aprobat şi raportul Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală – 83 voturi pentru, 3 împotrivă şi 11 abţineri.

Documentul prevede înfiinţarea Autorităţii Fitosanitare, a oficiilor pentru agricultură judeţene şi al Municipiului Bucureşti, a Autorităţii Naţionale pentru Resursele Vegetale, a Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor precum şi a Agenţiei Zonei Montane.

Comisia a adus amendamente acestui proiect, printre acestea numărându-se modificarea Articolului 4 care spune că personalul structurilor care se desfiinţează în urma reorganizării se preia de instituţiile publice la care trece activitatea acestora, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de funcţii din cadrul instituţiilor publice care preiau activitatea.

După Articolul 6 a fost introdus un punct care spune că în cadrul MADR se înfiinţează Direcţia de Inspecţii Verificare şi Control în Agricultură, cu rang de direcţie, prin reluarea activităţilor de inspecţie, de verificare şi de control de la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti. „La nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti se organizează şi funcţionează în subordinea Direcţiei de Inspecţii, Verificare şi Control în Agricultură. Direcţia de Inspecţii, Verificare şi Control în Agricultură se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile aferente desfăşurării activităţilor de inspecţie, de verificare şi de Control ale direcţiilor pentru agricultură judeţene respectiv a Municipiului Bucureşti. Personalul direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti cu atribuţii de inspecţie, de verificare şi de control se preia de către Direcţia de Inspecţii Verificare şi Control în Agricultură conform Articolului 4. Patrimoniul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti aferent desfăşurării activităţilor de inspecţie, de verificare şi de control se preia de către Direcţia de Inspecţii Verificare şi Control în Agricultură, prin protocol de predare-primire, încheiat în termen de 20 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului”, se arată în anexa 1 de amendamente aprobate a raportului Comisiei.

În cadrul plenului Senatului a mai fost adăugat un amendament, pe lângă cele din raport, cu privire la înfiinţarea Agenţiei Zonei Montane, cu sediul în municipiul Alba Iulia, respectiv modificarea Alineatului 1, Articolul 12.

Camerele agricole, încă o idee

Senatorii au votat favorabil proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 58/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.283/2010 privind Camerele Agricole. De asemenea, senatorii au votat pentru abrogarea articolului II din Legea nr.122/2012 privind modificarea si completarea Legii referitoare la Camerele Agricole.

Actul normativ propune modificări referitoare la statutul de utilitate publică care se acordă Camerelor Agricole şi modul de acordare a acestuia, modul de organizare al Camerelor Agricole la nivelul fiecărui judeţ, eficientizarea acestora prin reorganizare la nivelul judeţelor şi transfer implicit de atribuţii de la nivel centralizat la nivel local, precum şi eficientizarea structurilor care organizează primele alegeri, precum şi a organizării alegerilor.

Legea mai prevede ca atribuţiile ce presupun exercitarea prerogativelor de putere publică şi care în prezent sunt exercitate de către funcţionarii publici din cadrul Camerelor Agricole judeţene – aflate în subordinea Consiliilor judeţene – să fie preluate de către direcţiile pentru agricultură judeţene. Senatorii au mai aprobat, cu majoritate de voturi, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/2013 privind reglementarea unor măsuri necesare derulării proiectelor cu finanţare nerambursabilă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.