Oferte false de muncă în străinătate! Nu vă lăsaţi înşelaţi!


Persoanele care speră să-şi găsească un loc de muncă în străi­nătate trebuie să fie foarte atente la ce firme apelează. Încă sunt per­soane care, dorind să-şi găsească un loc de muncă în străinătate cad, cu uşurinţă, în capcana escrocilor şi pierd astfel importante sume de bani.

Site-urile ce promovează astfel de oferte iţi oferă posibilitatea de a publica anunţuri gratuite. Vei găsi uşor anunţuri gratuite interesante şi vei putea intra uşor în legătură cu cei care le-au publicat. Pe aceste site-uri te aşteaptă locuri de muncă, însă multe dintre ele sunt doar capcane, pentru că cei care se ocupă cu racolarea victimelor în acest mod, au posibilitatea de a publica aceste anunţuri gratuit şi fără să ai aibă nevoie de crearea unui cont de utilizator, deci fără a fi verificaţi în vreun fel.

Metoda este una simplă, astfel că infractorii prezintă oferte foarte atrăgătoare, cu plecări rapide şi fără costuri foarte mari. Iniţial, infrac­torii cer o sumă de 100-200 de euro, bani pe care victimele trebuie să îi depună într-un cont bancar, pentru intermedierea locului de muncă. Dacă acest prim mod de operare nu funcționează, pentru a convinge victimele că reprezintă o societate serioasă, închiriază spaţii pentru perioade scurte de timp, pe care le prezintă drept sediul firmei.

La aceste aşa-zise sedii, cetăţenii interesaţi sunt chemaţi, le sunt prezentate împrejurări neconforme cu realitatea privitoare la posibilitatea de obţinere a unor contracte de muncă în Italia, Spania, Anglia, Germania etc. şi li se cer sume de bani în schimbul cărora li se încheie fictiv contracte de consultanţă, urmând să fie contactaţi în cel mai scurt timp de reprezentantul respectiv. Deoarece acest lucru nu se întâmplă, foarte mulţi din cei înşelaţi constată că firma respectivă nu mai există atunci când vin să ceară lămuriri.

Poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Crimina­lităţii recomandă celor care îşi caută locuri de muncă prin in­ter­mediul Internetului sau a anunţurilor de mică publicitate, să nu dea curs ofertelor de muncă găsite, fără a se interesa dacă firma respectivă este autorizată să desfăşoare activităţi de recrutare a forţei de muncă şi să nu achite nici o sumă de bani în avans, chiar dacă li se eliberează documente de încasare în acest sens.

Material realizat cu sprijinul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii