Noi credite pentru IMM-uri


• Program INOVARE, prin subprogramul “Cecuri de inovare”, îşi propune să asigure un instrument flexibil pentru susţinerea IMM-urilor din sectorul productiv, în vederea modernizării tehnologice şi creşterii gradului de inovare

• depunerea proiectelor ţine până la 30 noiembrie 2013 la un buget total de 7.750.000 lei, iar suma maximă/proiect: 45.000 lei

Potrivit comunicatului oficial de presă, obiective operaţionale pentru acest program sunt: încurajarea IMM-urilor de a investi în activităţi de cercetare-dezvoltare; dezvoltarea de parteneriate între IMM-uri şi instituţii de cercetare şi inovare; testarea conceptelor cuprinse în brevetele de invenţii; valorificarea competenţelor tehnico-ştiinţifice existente în sistemul de CDI în sectorul productiv prin asistarea IMM-urilor în procesul de dezvoltare şi modernizare, prin achiziţionarea de servicii, tehnologii şi metode noi sau avansate; creşterea produc­tivităţii, competitivităţii şi a calităţii produselor obţinute la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii; sprijinirea IMM-urilor inovatoare în vederea accesării fondurilor publice şi/sau private din alte surse/programe (Planul Naţional de Cercetare Dezvoltare, Inovare, Fonduri structurale Axa 2, Fonduri private de investiţii etc.).

Între solicitanţii eligibili, trebuie spus că se pot înscrie în acest program toate întreprinderile mici şi mijlocii, având sau nu activitate de cercetare-dezvoltare menţionată în statut, dar activitatea principală nu este activitate de cercetare-dezvoltare, precum şi persoanele fizice autorizate. Cecurile de inovare pot fi eliberate în orice domeniu economic sau ştiinţific şi trebuie să conducă la o accelerare a transferului tehnologic între organizaţii de cercetare (Furnizori de servicii) şi IMM-uri sau PFA-uri (Beneficiari) cu respectarea schemei de ajutor minimis, aprobată prin decizia ANCS nr. 9038/2012.

Cecurile de inovare trebuie să rezolve problemele CDI punctuale ale beneficiarilor care nu pot fi rezolvate intern şi care duc spre soluţii inovative cu potenţial real de piaţă.

Activităţile eligibile cuprind: cercetare industrială; dezvoltare experimentală; studii de fezabilitate tehnică; protecţia drepturilor de proprietate intelectuală conform specificaţiilor proiectului; inovare de proces şi organizaţională în servicii; procurarea de servicii suport şi de consultanţă pentru inovare.

Valoarea maximă a unui cec de inovare este de 50.000 lei, din care maxim 45.000 lei se asigură de la bugetul de stat şi reprezintă 90% din valoarea totală. Bugetul total al prezentei competiţii este de 7.750.000 lei.

Cecurile de inovare se decontează pe o perioadă de maxim 6 luni de la data la care au fost eliberate. Raportul de impact trebuie trimis către UEFISCDI la 12 luni de la finalizarea proiectului. În cazul depăşirii termenului de 12 luni, UEFISCDI poate solicita returnarea sumelor finanţate din fonduri publice.

Cererea de finanţare (se completează on-line în platforma www.uefiscdi-direct.ro, se semnează la finalizarea depunerii on-line, se scanează în format.pdf şi se încarcă în platformă). Depunerea proiectelor este continuă până la 30 noiembrie 2013. Cererile de finanţare depuse în cursul unei luni calendaristice sunt evaluate în cursul lunii următoare.

Fiecare cerere este evaluată de către minim trei experţi independenţi. Vor fi finanţate cererile care îndeplinesc un punctaj de minim 80 puncte, în limita bugetului disponibil.