NE AGĂȚĂM DE SPERANȚA ASTA? Primele semne că Vâlcea a trecut de vârful «valului 3»!


Deși este încă foarte devreme pentru astfel de concluzii, pe care nici specialiștii nu le-ar putea enunța într-un mod precis, există unii indicatori care arată că județul nostru a atins vârful «valului 3» al pandemiei de Coronavirus. De aici înainte este posibil să intrăm pe un trend descendent atât al numărului deceselor persoanelor infectate, cât și al numărului de îmbolnăviri.
În primul rând, Vâlcea a avut, în ultimele trei-patru zile (ca medie zilnică) mai puține cazuri de îmbolnăviri comparativ cu datele raportate săptămâna trecută (calculate tot ca medie zilnică). Situația se reflectă și în faptul că rata de infectare din județul nostru (calculată pentru ultimele 14 zile) a cunoscut o scădere ușoară în această săptămână.
În al doilea rând, Vâlcea a înregistrat doar două decese ale unor persoane infectate în primele trei zile ale acestei săptămâni, spre deosebire de cel puțin zece decese, cât au fost înregistrate în decursul săptămânii trecute.
În al treilea rând, numărul bolnavilor internați la ATI în județul nostru pare să nu mai treacă de 16-17, săptămâna trecută fiind mai multe zile în care acest număr a ajuns la 18.
În plus, a scăzut și numărul focarelor de infecție din județul nostru. Marți erau 15 focare, iar săptămâna trecută au fost anunțate constant în jurul a 16-19 focare.
Mai mult, din experiența primelor două «valuri» ale pandemiei, s-a observat că niciunul nu a durat mai mult de 40-50 de zile. Ori, cum județul Vâlcea (și întreaga țară) este de cel puțin 20 de zile sub asediul acestui «val 3» , concluzia este că, peste 20-30 de zile, această perioadă critică ar trebui să înceteze.
Sigur că, în lipsa respectării măsurilor de siguranță, acești indicatori pot înregistra oricând creșteri! Însă, măcar de dragul de a ne autoîncuraja, trebuie să remarcăm că există deja unele ameliorări!

Ce a anunțat DSP Vâlcea?

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, pe teritoriul județului nostru, de la începutul pandemiei și până la nivelul zilei de marți, au fost confirmate 14.170 cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. În unitățile sanitare dedicate din județ erau internate 245 persoane confirmate pozitiv, starea de sănătate a acestora fiind următoarea: 24 – asimptomatice și cu forme ușoare ale infecției, 204 – cu forme medii, 17 – internate în secția ATI. În județ, erau 15 focare de SARS-CoV-2. Acestea se manifestau în centre rezidențiale, la agenți economici, unități de învățământ, o unitate sanitară și în cadrul instituțiilor publice.
Numărul persoanelor declarate vindecate până acum este de aproape 7.900 din cele internate în unități sanitare de la începutul pandemiei. În județ, în baza definiției de caz, a protocolului medical și a codului de caz atribuit de către DSP Vâlcea, până la această dată, au fost realizate aproximativ 53.000 de teste prin tehnica RT-PCR. De asemenea, conform raportărilor laboratoarelor de analize, au fost recoltate, în regim screening și contra cost, 36.151 teste în vederea identificării virusului SARS-CoV-2. În total au fost realizate peste 89.000 de teste în județul Vâlcea.
În baza Legii nr. 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, Direcția de Sănătate Publică Vâlcea a emis, marți, 88 de decizii de izolare și 70 de decizii de carantină; 727 de persoane se aflau în carantină la domiciliu sau la locația declarată și 653 de persoane erau în izolare (anchetă epidemiologică – decizie de prelungire a izolării la domiciliu). Toate aceste date sunt în continuă dinamică.
„Având în vedere creșterea numărului de cazuri de persoane confirmate cu virusul SARS-CoV-2 în ultima perioadă, vă informăm că începând cu data de 1 martie 2021, au fost  reluate în tot județul controalele pentru respectarea normelor de protecție sanitară în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor în rândul populației. Aceste verificări sunt efectuate de echipe mixte, formate din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea și ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea. De asemenea, recomandăm cetățenilor precauție, evitarea spațiilor aglomerate și a deplasărilor inutile, spălarea/dezinfectarea cât mai frecventă a mâinilor și purtarea măștii de protecție”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vâlcea prin intermediul unui comunicat de presă.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul DSP Vâlcea