N-au stat cu mâinile în sân… Primarii au remediat mare parte din infrastructura afectată de ploi


Nici n-am analizat bine raportul Comisiei Județene pentru Situații de Urgență Vâlcea cu pagubele înregistrate în localități, ca urmare a ploilor torențiale, că un nou raport și-a făcut apariția. Problemele vizează atât vechile localități, dar și altele noi au apărut pe lista Prefecturii. Am luat legătura cu o parte din edili pentru a vedea care este situația, dacă sunt drumuri întrerupte și dacă s-a reușit remedierea unor probleme.

În Malaia, apele pârâului Păscoaia și Priboiasa au produs eroziuni de mal ce au determinat afectarea platformei drumurilor auto forestiere Valea Păscoaia și Păscoaia – Valea Priboiesei. „În prezent se circulă, nu avem vreun drum unde circulația să fie întreruptă. Să vedem ce facem acum cu ploile ce au fost anunțate…pentru că, încă, nu scăpăm de ele. Drumurile afectate au fost reparate de proprietari, în cazul de față de către obști”, a precizat edilul Sergiu Bogdan.
În comuna Păușești, podul din beton armat din satul Văleni a fost afectat de o eroziune de mal stâng, podul din beton armat din satul Păușești a fost afectat de o eroziune a stâlpilor de susținere și a gabioanelor laterale stânga amonte și aval pod, iar trei punți pietonale au fost, de asemenea, avariate: La Cheran, La Cernele, Bugiulești. „Situația nu este gravă, circulația nu este întreruptă. Trebuia să anunțăm autoritățile pentru că, imediat ce stau ploile, poate ne ajută să remediem problemele. Cert este că, după o săptămână, când cred că vor sta ploile, vom face un inventar și ne vom pune pe treabă: să remedia ce se poate face”, a precizat primarul Gheorghe Pârvulescu.
Nici localitatea păstorită de Nicolae Moraru n-a scăpat de probleme. În Pietrari, au fost afectați 9,8 kilometri de drumuri de interes local: Coastele Cernii, Schit, Ulița Meșteru, Brodele, Solomonești, Ograzi, Spinete, Locul Melii, Brădești, Bucheni, Vârtoapa, la fel și 8 kilometri drumuri de tarla. S-au produs eroziuni de maluri ale pârâului Otăsău în punctul Solomonești și au fost inundate opt stații de repompare. „Problema stațiilor a fost rezolvată în regim de urgență. Mai avem, însă, de muncit la drumuri și cred că vom face totul cu surse proprii de finanțare”, a declarat primarul Nicolae Moraru.
Alesul local din Popești își pune speranțele și-n Guvern: „Anumite lucruri le-am rezolvat, în cazul celorlalte aștept un sprijin de la Guvern. Sper ca și Dumnezeu să ne ajute și să nu mai avem atâtea pagube ca urmare a ploilor. Am avut probleme la rețelele de apă, dar și aici am intervenit. Este nevoie însă de o lucrare amplă, făcută de specialiști. Practic, este nevoie de o nouă conductă. Noi am făcut o intervenție, oamenii au apă, că nu puteam lăsa un sat întreg fără. Dar, repet, este nevoie de o intervenție mai amplă”, a precizat edilul Constantin Șerban. În Popești, rețelele de alimentare cu apă au fost afectate pe o suprafață de 100 m, a fost afectată platforma drumului de interes local Bătoaia, calea ferată Băbeni – Alunu, în zona Curtea, podul peste pârâul Luncavăț ce face legătura între drumul sătesc La Mitrea și DC Curtea, o alunecare de teren în satul Firijba a afectat cca. 3 ha teren arabil etc.
Autoritățile din Racovița s-au ales și ele cu adevărate probleme ca urmare a precipitațiilor abundente și așteaptă sprijinul RAJDP-ului. „DC 8 Racovița – Gruiu Lupului, în punctul La Pina a fost afectat, precum și platforma drumului Crucea Dicului – Valea Sandrului, dar și un podeț pe DN 703 P. Nu putem face nimic pe cont propriu, nu dispunem de finanțare, fapt pentru care am vorbit cu reprezentanții RAJDP care ne-au oferit sprijinul aferent”, a precizat edilul Sonia Iliescu. Pagubele totale, în cele 54 de localități afectate, depășesc 27 de miliarde lei vechi.