Manifestările Salonului Literar s-au încheiat, comentariile continuă: Caravana „Rotonda valahă” în vizită la Sutești


În cea de-a doua zi a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” – ediția a IX-a – vineri (17 mai), Caravana culturală „Rotonda valahă” s-a aflat în vizită în comuna Sutești, din Podgoria Drăgășani. După o scurtă reuniune a scriitorilor și artiștilor plastici la sediul primăriei, unde s-au întreținut cu tânăra și mult amabila doamnă primar Carmen Florentina Lixandru, într-o ambianță plăcută, deschisă („bine ați venit să savurați frumusețile comunei noastre, dar și iubirea localnicilor pentru muncă, educație, ordine și curățenie!”) – toți invitații s-au mutat la școala din centrul comunei. Întâlniri inedite, cum nu s-a mai întâmplat vreodată: circa 30 de scriitori și pictori au stat la taifas, cale de peste o oră, cu „piticii de la grădă”, dar și cu elevii mai mici și mai mărișori. Passionaria Stoicescu, Vasile Szolga, Ana Andreescu, Silvia și Ioan Barbu, Mihai Pânzaru-Pim, Alexandra și Tudor Meiloiu s-au întreținut cu prichindeii de la grădiniță și cu elevii de la clasele primare, în cadrul Atelierului „Mirajul copilăriei”, vorbindu-le despre întâmplări din viață, dându-le sfaturi calde, răspunzându-le la întrebări, recitându-le poezii pentru copii. Atmosferă de poveste!… La etajul școlii, un alt atelier: „Coloana Infinitului”, unde scriitorii Ana Calina Garaș, Emil Lungeanu, Răzvan Nicula, Mihai Antonescu, Ion și Elena Drăghici, Claudia Voiculescu, Emilia Dănescu… le-au vorbit elevilor despre „Un oltean care a cucerit lumea – Constantin Brâncuși”, dar și despre unele întâmplări din viață „rupte” din cărțile scrise de ei. De altfel, Asociația Culturală „Curierul de Vâlcea”, prin președintele acesteia, Ioan Barbu, dar și scriitorii prezenți au donat bibliotecii școlii cărți noi, unele de-abia ieșite sub tipar.
Platoul sălii sporturilor din comună: animație, interes, public mic și mare. Întâmplare inedită, cum nu s-a mai petrecut până acum în localitate: „Univers liric” – recital de poezie al participanților la ediția a IX-a a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, desfășurat în Vâlcea, între 16-20 mai, când Râmnicul, cetate domnească, a sărbătorit 631 de ani de atestare documentară. Minunați elevi și profesori, primitoare gazde, cetățeni din sat, alături de distinsa doamnă primar – o tânără de nota 10, care a pus și pune umărul… la propriu la dezvoltarea și înfrumusețarea Suteștiului, comună care, așa cum au remarcat toți vizitatorii prezenți, este deosebit de frumoasă și curată, o localitate model.
S-a ascultat poezie bună, mult aplaudată, au recitat creatori de vers din generații diverse: Mihaela Aionesei, Mihai Antonescu, Nicolae Dragoș, Ion Drăghici, Passionaria Stoicescu, Florentin Popescu, Vilia Banța, Rodica Dernea, Constantin Pădureanu, Victoria Moldoveanu Stolojanu, Claudia Voiculescu, Corneliu Zeană. Publicul s-a delectat, înspre finalul manifestării, cu cântece din repertoriul național și internațional. Au interpretat Elena Drăghici și Gheorghe Cărbunescu, dar și cuplul Ion și Elena Drăghici, la inițiativa inspiratului ingenios moderator al manifestării (foartă reușită) – poetul Florentin Popescu.
Doamna primar, încântată de cele petrecute, a mulțumit scriitorilor și artiștilor prezenți pentru manifestarea de excepție, rugându-i să repete, peste un timp, aceste minunate reuniuni culturale cu lecturi în public. Scriitorul Ioan Barbu, la rându-i, a mulțumit pentru călduroasă primire și ospitalitate tuturor celor care au contribuit la reușita vizitei culturale. nu în ultimul rând doamnei primar Carmen Florentina Lixandru, care confirmă zicala „dacă vrei, cu adevărat, poți realiza orice!” Chiar când ți se pun și unele piedici, adaug eu, care n-am putut să mă abțin fără să-i pun câteva întrebări tinerei primărițe, ale cărei răspunsuri au scos la iveală și unele lucruri care nu se văd, adică unele nemulțumiri sau neîmpliniri.
Mulțumirile noastre calde doamnei primar, dar și scriitorului Ioan Barbu pentru frumoasa caravană culturală organizată la Sutești, care ne-a îmbogățit sufletește pe deplin.
În seara zilei respective, invitații la Salonul de Literatură și Artă au participat la o premieră mondială: vizionarea piesei de teatru „Crăciunul Președintelui” de Pascal Bruckner, celebru dramaturg francez, prezent în sala de spectacole a Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, reputat forum național și internațional în plan profesional. A fost un spectacol de zile mari, cu actori excelenți, care iubesc teatrul în sine și nu pe sine. S-a stat la rând, apoi, ca să se obțină un autograf pe cartea, tipărită recent „Ce dorește domnul?” a lui Pascal Bruckner.
A fost o zi minunată, încheiată cu o seară de excepție!
• Mihaela AIONESEI