INCENDIU VIOLENT la Râureni


Luni, la ora 18.18, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit în municipiul Râmnicu Vâlcea, strada Râureni.
„Până la stingerea incendiului, a ars funinginea de pe coșul de evacuare a fumului Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este necurăţarea coşului de funingine.
Pentru prevenirea unor situaţii asemănătoare, trebuie respectate următoarele reguli:
• verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
• coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
• coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).
În data de 16.02.2021, la ora 00.50, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit în municipiul Drăgășani, str. Gării.
Până la stingerea incendiului, au ars: acoperişul unei case, construit din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de circa  15 mp.; acoperişul unei anexe (construcție pentru centrala termică), construit din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de circa  6 mp. și acoperişul unei anexe (cămară), construit din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de circa  4 mp.
A fost necesară intervenţia echipajului SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat unei femei, întrucât vecina proprietății afectate a suferit un atac de panică. Nu a fost necesară transportarea la spital. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  neprotejarea termică corespunzătoare a coșului de evacuare a fumului față de materialele combustibile (lemn).
Pentru prevenirea unor situaţii asemănătoare, trebuie respectate următoarele reguli:
• verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
• la trecerea prin planşeele combustibile, zidăria coşurilor de evacuare a fumului trebuie să fie de cel puţin 24 cm de la faţa interioară a canalelor de fum jur împrejur, lăsând un rost de 3 cm liber sau umplut cu material termoizolator (temperatura pe exteriorul coşului nu trebuie să depăşească 50 C). Porţiunea care traversează podul clădirii, până la străpungerea acoperişului, va avea feţele tencuite şi văruite.
În această perioadă, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea au mai intervenit pentru  alte 31 situații de protecție a comunități: 30 misiuni de informare preventivă și verificare; o îndepărtare a unui element de construcție desprins din cauza vântului (burlan de scurgere a apelor pluviale, de la acoperișul unui bloc, în municipiul Râmnicu Vâlcea)”, se arată într-un comunicat de presă al Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice ISU Vâlcea.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul ISU Vâlcea