În 19 localități din județ, ELEVII ÎNVAȚĂ ONLINE


În urma Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 33 din 21 mai 2021 privind actualizarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județul Vâlcea în condiții de siguranță epidemiologică, cele 405 unități de învățământ din județ vor funcționa, în perioada 24-28 mai, după cum urmează:

Scenariul 1

Toti elevii la scoală, 326 de unități de învățământ din cele 70 de localități în care rata de incidență se situează între 0-1 la mia de locuitori: Alunu, Amărăști, Bărbătești, Boișoara, Bujoreni, Câineni, Cernișoara, Copăceni, Costești, Dăești, Dănicei, Diculești, Drăgoești, Fârtățești, Făurești, Ghioroiu, Golești, Grădiștea, Gușoeni, Ionești, Lăcusteni, Laloșu, Lăpușata, Livezi, Lungești, Măciuca, Mădulari, Măldărești, Mihăești, Milcoiu, Mitrofani, Muereasca, Municipiul Drăgășani, Municipiul Râmnicu Vâlcea, Nicolae Bălcescu, Olanu, Oraș Băile Olănești, Oraș Bălcești, Oraș Berbești, Oraș Brezoi, Oraș Călimănești, Oraș Horezu, Oraș Ocnele Mari, Orlești, Oteșani, Păușești Măglași, Pesceana, Pietrari, Prundeni, Racovița, Roșiile, Runcu, Sălătrucel, Scundu, Sinești, Șirineasa, Slătioara, Stănești, Stoenești, Stoilești, Stroești, Sutești, Tetoiu, Titești, Tomșani, Vaideeni, Valea Mare, Vlădești, Voineasa, Zătreni.

Scenariul 2

Față în față pentru copiii din grădinițe, elevii din ciclul primar, clasele terminale și elevii din învățământul special și online pentru celelalte clase, 79 de unități de învățământ din cele 19 de localități din județ în care rata de incidență cumulată se află peste 1 la mia de locuitori: Berislăvești, Budești, Bunești, Crețeni, Frâncești, Galicea, Glăvile, Lădești, Malaia, Mateești, Oraș Băbeni, Oraș Băile Govora, Păușești Otăsău, Perișani, Popești, Roești, Ștefănești, Șușani, Voicești.
„Scenariile, actualizate conform datelor publicate joi, 20 mai 2021 de către Direcția de Sănătate Publică Vâlcea privind incidența cumulată a cazurilor de Covid-19 au fost aprobate în consiliile de administrație ale unităților de învățământ, în Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean și avizate de către Direcția de Sănătate Publică Vâlcea. Ulterior stabilirii scenariilor de funcționare, în localitățile în care incidența cumulată scade sub 1 la 1000 de locuitori, la propunerea consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului Școlar Județean și al Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, începând cu ziua imediat următoare se asigură participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară”, se arată într-un comunicat de presă transmis de către reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea.

Ce reguli trebuie să respecte elevii și cadrele didactice în funcție de fiecare scenariu?

În conformitate cu Ordinul comun ME-MS nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV – 2, cu modificările și completările ulterioare, școlile pot funcționa după două scenarii, după cum urmează:
scenariul 1, pentru unitățile în care incidența în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 1/1000 locuitori (participarea fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor);
scenariul 2, pentru școlile în care incidența în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 locuitori, dacă la nivelul localității nu este instituită măsura carantinei. Scenariul 2 presupune participarea fizică a tuturor preșcolarilor, elevilor din ciclul primar, a celor din anii terminali (clasa a VIII-a, a XII-a/a XIII-a, a claselor terminale din învățământul profesional și postliceal, precum și a tuturor elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea tuturor normelor de protecție sanitară) și participare în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.
Este permisă organizarea orelor remediale cu prezența fizică a elevilor, indiferent de rata de infectare cu virusul Sars COV-2, dacă la nivelul localității nu este impusă starea de carantină. Personalul unităților de învățământ are obligația să poarte masca de protecție în permanență în școli (în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în unitatea de învățământ, în interior, în timpul pauzelor, cu excepția situațiilor în care procesul specific de predare/învățare/recuperare impune un contact vizual complet, situație în care se vor folosi viziere și vor evita în permanență contactul față în față cu copiii la o distanță mai mică de 2 metri).

IȘJ mai face un apel pentru vaccinare!

„Conform HG nr. 550/14.05.2021, dispare obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise, cu condiția distanțării, așadar această regulă poate fi aplicată și în curtea școlii. Pauzele rămân decalate pentru a evita aglomerarea. Îi îndemnăm pe colegii noștri profesori, pe elevi și pe părinți să fie prudenți și să respecte toate regulile sanitare impuse de situația epidemiologică actuală, având în vedere faptul că de acest lucru depinde întoarcerea tuturor la școală și desfășurarea cursurilor în condiții de siguranță! Totodată, amintim că vaccinarea voluntară este importantă pentru diminuarea efectelor pandemiei de Covid-19 și pentru întoarcerea, cât mai rapidă, la normalitate! Data de referință pentru aceste informații este 20 mai 2021”, se mai arată în comunicatul de presă la care am făcut referire.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul Biroului de comunicare al IȘJ Vâlcea