HCM Râmnicu Vâlcea se pregăteşte pentru debutul în Liga Naţională


• primul meci oficial din istoria grupării sprijinită de Primăria Râmnicului va avea loc mâine, de la ora 18.00, în compania formaţiei CSM Ploieşti


După o „repetiţie” generală reuşită în urmă cu două săptămâni, când Handbal Club Municipal Râmnicu Vâlcea a câştigat trofeul unei întreceri amicale destul de puternice, intitulată Memorialul „Constantin Tită” şi organizată în Sala Sporturilor „Traian” (eveniment la care au mai participat echipele SCM Craiova, CSM Ploieşti şi Şcoala 181 Bucureşti), handbalistele pregătite de antrenoarele Maria Török-Duca, Mia Rădoi şi Ildiko Kerekeş-Barbu se află acum în faţa primului „test” oficial alături de echipa râmniceană. Astfel, joi, 5 septembrie, în Polivalenta din Râmnicu Vâlcea va reveni una dintre adversarele cu care HCM s-a duelat la Memorialul „Constantin Tită”, Club Sportiv Municipal Ploieşti. Meciul va începe de la ora 18.00 şi va conta pentru prima etapă a Ligii Naţionale feminine, ediţia 2013/2014, fiind chiar cel dintâi joc oficial din istoria formaţiei susţinută de Primăria Râmnicului, aceasta luând fiinţă, reamintim, în urmă cu numai două luni, după ce autorităţile locale, conduse de primarul interimar Gigi Matei, au decis să se implice în salvarea handbalului din judeţul nostru, HCM fiind continuatoarea activităţii glorioase pe care CS Oltchim a desfăşurat-o timp de peste trei decenii.


Pleşa: „Ne aşteaptă o partidă dificilă”


Înaintea primului meci oficial din acest sezon, preşedintele grupării municipale, Toma Pleşa, a declarat că se aşteaptă la un meci în care handbalistele vâlcene vor trebui să dea totul pe teren pentru un debut cu dreptul. Fostul arbitru internaţional a analizat cu atenţie cele trei partide pe care CSM Ploieşti le-a disputat în cadrul turneului „Constantin Tită” de la Vâlcea (partida dintre cele două echipe care se întâlnesc mâine încheindu-se cu o remiză, scor 31-31) şi a precizat că gruparea prahoveană nu are o forţă de speriat pentru HCM, însă meciul trebuie tratat cu mare atenţie pentru că echipa oaspete este mult mai omogenă. „Am avut posibilitatea să vedem cum joacă Ploieştiul pe parcursul celor trei meciuri amicale pe care această echipă le-a disputat în cadrul turneului memorial pe care noi l-am găzduit în urmă cu două săptămâni. Le-am văzut pe aceste handbaliste şi pot spune că fetelor noastre nu ar trebui să le fie teamă de ele pentru că s-a observat şi în acel meci direct că putem obţine un rezultat pozitiv în faţa echipei din Ploieşti. Însă, pentru a obţine din nou un astfel de rezultat, şi mă gândesc în primul rând la victorie, nu la egal cum a fost atunci, noi trebuie să tratăm meciul cu maximă atenţie, fetele să intre concentrate şi să dea totul pe teren. Spun asta pentru că, în mod cert, echipa mai omogenă şi, de ce nu, mai experimentată, este cea de la Ploieşti, acolo activând jucătoare care au evoluat mai multe sezoane împreună la nivelul Ligii Naţionale”, a mărturisit preşedintele Toma Pleşa.

Mai trebuie precizat că accesul la această partidă se va face pe bază de bilet, un tichet de intrare având preţul de 5 lei.


Obiectivul rămâne obţinerea unui loc în partea superioară a clasamentului


Aşa cum am mai precizat în paginile publicaţiei noastre, obiectivul pe care oficialii clubului râmnicean l-au anunţat pentru sezonul viitor (clasarea pe un loc din partea superioară ierarhiei finale) este unul modest dacă e să ne raportăm la pretenţiile pe care le puteam emite, nu mai departe de acum câteva luni, când la Vâlcea evolua marele Oltchim, dar perfect realist ţinând cont de faptul că această nouă echipă a fost încropită într-un timp foarte scurt, ea luând fiinţă când alte cluburi din Liga Naţională începuseră deja pregătirile specifice pauzei intercompetiţionale. Însă, chiar dacă cea mai ingrată sarcină (aceea de a omogeniza lotul de jucătoare şi de a creea mecanisme de joc funcţionale) cade în sarcina celor trei antrenoare, acestea au încredere în lotul de jucătoare de care dispun, Maria Török-Duca (antrenor principal) afirmând recent că şi-ar dori ca HCM să depăşească încă din primul sezon obiectivul propus şi să ocupe un loc cât mai bun în clasamentul Ligii Naţionale.


Prezentarea lotului de jucătoare


În tentativa clasării pe o poziţie cât mai bună în cadrul celei mai puternice întreceri handbalistice feminine din ţara noastră şi, mai ales, a menţinerii interesului pe care iubitorii sportului din Râmnicu Vâlcea l-au manifestat de-a lungul timpului pentru handbal, trio-ul de antrenori de la HCM Râmnicu Vâlcea are la dispoziţie 22 de handbaliste, cu vârste şi experienţă de joc total diferite. În speranţa familiarizării cât mai rapidă a celor interesaţi de acest sport cu noile jucătoare, publicăm mai jos numele acestora, posturile pe care evoluează şi numerele pe care le vor purta pe tricouri.

PORTARI: Stăncuţa Guiu (16), Mădălina Puşcaş (12), Izabela Roşca, Raluca Kelemen (1)

EXTREME DREAPTA: Ramona Constantinescu (25), Cristina Mitrache, Alina Ilie

INTERI DREAPTA: Janina Luca (22), Mădălina Chirilă (26), Alexandra Ciunt (11), Cătălina Popescu (19)

CENTRII: Amelia Busuioceanu (14), Roxana Cherăscu (21), Ionela Gherman (7)

PIVOŢI: Irina Lazarin (15), Ioana Popa (4)

INTERI STÂNGA: Mihaela Pătuleanu (89), Reka Tamaş (9), Adriana Conea (18)

EXTREME STÂNGA: Diana Constantinescu (13), Diana Predoi (23), Maria Gherman (10)

STAFF TEHNIC: Maria Török-Duca (antrenor principal), Mia Rădoi (antrenor secund), Ildiko Kerekeş-Barbu (antrenor cu portarii), Marian Truşcă (fizioterapeut).


Vâlcea a mai adus o jucătoare sub formă de împrumut


După accidentarea Alexandrei Ciunt, petrecută în ultima partidă disputată în cadrul turneului Memorial „Constantin Tită” (cea cu Şcoala 181 Bucureşti), conducerea HCM Râmnicu Vâlcea a decis că este nevoie de aducerea unui alt inter-dreapta. Astfel, oficialii vâlceni au apelat din nou la HCM Baia Mare (club de care aparţine şi Alexandra Ciunt), formaţia maramureşeană trimiţând la Vâlcea, tot sub formă de împrumut, o altă tânără jucătoare, Mădălina Chirilă. Aceasta o va înlocui pe Alexandra Ciunt pentru 5-6 luni, perioadă necesară refacerii handbalistei accidentate.


Programul primei etape din Liga Naţională feminină


HCM Râmnicu Vâlcea – CSM Ploieşti

Corona Braşov – CSM Cetate Deva

SCM Craiova – HC Zalău

Universitatea Jolidon Cluj – HCM Roman

HC Dunărea Brăila – CSM Bucureşti

Neptun Constanţa – HCM Baia Mare


Sistemul de desfăşurare a campionatului


Reamintim, începând cu acest sezon, sistemul de desfăşurare a Ligii Naţionale s-a modificat. Astfel, cele 12 echipe din Liga Naţională vor juca, mai întâi, în campionatul regulat, însemnând 22 de etape (conform clasicului sistem „fiecare cu fiecare”, tur-retur), urmând ca, în continuare, primele şase clasate să joace în play-off, de asemenea fiecare cu fiecare, tur-retur, pentru desemnarea campioanei naţionale şi a echipelor care vor participa în cupele europene, în timp ce, conform aceluiaşi sistem, ultimele şase clasate se vor duela în play-out pentru evitarea celor două poziţii retrogradabile.


După debut, urmează o… pauză


În runda a doua din cadrul Ligii Naţionale, programată pentru 15 septembrie, Handbal Club Municipal Râmnicu Vâlcea ar trebui să întâlnească vicecampioana României, HCM Baia Mare. Însă, cum în acea perioadă formaţia maramureşeană va disputa meciuri contând pentru Liga Campionilor, partida cu echipa râmniceană nu se va putea juca şi va fi amânată. În aceste condiţii, cea de-a doua partidă a municipalelor se va desfăşura tot la Vâlcea, pe 22 septembrie, atunci când oaspete în Polivalentă vor fi bucureştencele de la CSM.