Guvernările anterioare au construit şcoli şi grădiniţe în fel de fel de sate ale judeţului. USL pregăteşte COMASAREA FORŢATĂ A ÎNVĂŢĂMÂNTULUI


O adresă trimisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean a pus pe jar majorita­tea administraţiilor locale din judeţul Vâlcea. Probleme mai mari vor fi pentru elevi, dar şi pentru părinţii acestora, pentru că drumul unui copil către şcoală s-ar putea întinde chiar şi pe 7 kilometri, cum este cazul unor comune din sudul judeţului. Despre ce este vorba? În sistemul educaţional se pregăteşte, la nivelul întregului judeţ, comasarea a zeci de unităţi şcolare, acţiune de o gravitate fără precedent şi cu implicaţii majore în procesul didactic şi normele învăţătorilor şi profesorilor. Chiar ieri, am discutat cu primarul Constantin Briceag de la Valea Mare, care ne-a relatat: „A venit o adresă de la Gher­ghinaru, de la Inspectorat, prin care ni s-a transmis că la şcoala din centrul co­munei vor trebui comasaţi mai toţi elevii din comună. Păi, vă dau un exemplu: sunt familii care locuiesc la 4-5 kilometri de centrul comunei, vin părinţii, pe jos, să aducă la asfalt copiii, de unde îi ia microbuzul. În plus, după schimbul doi, care se termină la ora 18.00, ce fac copiii pe străzi? Îi mănâncă câinii! Şi încă ceva: microbuzul de 16 locuri nu poate deservi toate satele comunei noastre”. Păreri asemănătoare au mai mulţi edili din zona de sud a judeţului, care se vor adresa liderului de partid şi al Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, pentru îndreptarea situaţiei.

În comuna Lăpuşata, în schimb, măsura comasării nu va afecta atât de grav procesul educaţional, pentru că numărul copiilor a scăzut, iar cei de la şcoala din Broşteni (care va fi închisă din 2014) vor fi preluaţi de microbuzul şcolar. Dar situaţii ca cea de la Lăpuşata sunt puţine în judeţ şi este foarte posibil ca, de la 1 februarie 2014, multe cadre didactice să rămână cu mai puţine ore sau chiar fără catedre.