Externalizarea bucătăriei Spitalului de Urgenţă, o nouă problemă a autorităţilor


Nu mai este o noutate pentru ni­meni faptul că hrana pacienţilor inter­naţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă este pregătită într-o încăpere ce lasă de dorit, iar lenjeriile sunt spălate într-un sediu unde predomină igrasia. De ani de zile, poate chiar zece, s-a tot discutat despre externali­zarea acestor servicii, dar fie nu s-a făcut nimic, fie s-a încercat şi totul a eşuat. În ultimul caz vorbim de externalizarea spălă­to­riei preluată, în baza unui contract, de către o firmă ce nu a făcut altceva de­cât să-şi bată joc de angajaţi, pa­ci­enţi… Mai nou, se discută, iarăşi, de exter­nalizare, de data aceasta ţinta repre­zentând-o bucătăria. S-au vehi­cu­lat tot felul de nume, inclusiv cel al patronilor societăţii Annabella, dar con­cret nu s-a spus mai nimic. Ră­mâne de văzut dacă se va face ceva din acest punct de vedere, introdu­ce­rea unui sistem tip catering fiind ideală. Şi asta în ciuda opiniei con­du­cerii Spitalului Judeţean care con­si­deră că nimeni nu s-ar preta la o astfel de afacere, în condiţiile în care unita­tea medicală practică nişte costuri foarte mici în pregătirea hranei pacien­ţilor. Mai pe scurt, ar fi în dezavantajul investitorului. Hrana, în funcţie de afec­ţiune, costă între 7 lei şi 14 lei/bol­nav. Cert este că şi Consiliul Judeţean vrea să clarifice o dată pentru totdeau­na problema bucătăriei spitalului, luând în calcul şi faptul că, anual, Sa­ne­pidul ameninţă închiderea acesteia. Contactat, purtătorul de cuvânt al CJ Vâlcea, Ion Stanciu, a ţinut să ne pre­cizeze că, într-adevăr, sunt luate în calcul mai multe variante, dar nu s-a stabilit încă nimic: „Există o comisiei ce se ocupă de aceste lucruri. Se fac însă verificări şi încă nu s-a decis nimic. Oricum, se ţine cont şi de exter­na­lizarea bucătăriei, dar şi de alte aspecte, inclusiv cel privind declara­ţiile dr. Cacovean”.