Externalizarea bucătăriei Spitalului de Urgenţă, o nouă problemă a autorităţilor
Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că hrana pacienţilor internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă este pregătită într-o încăpere ce lasă de dorit, iar lenjeriile sunt spălate într-un sediu unde predomină igrasia. De ani de zile, poate chiar zece, s-a tot discutat despre externalizarea acestor servicii, dar fie nu s-a făcut nimic, fie s-a încercat şi totul a eşuat. În ultimul caz vorbim de externalizarea spălătoriei preluată, în baza unui contract, de către o firmă ce nu a făcut altceva decât să-şi bată joc de angajaţi, pacienţi… Mai nou, se discută, iarăşi, de externalizare, de data aceasta ţinta reprezentând-o bucătăria. S-au vehiculat tot felul de nume, inclusiv cel al patronilor societăţii Annabella, dar concret nu s-a spus mai nimic. Rămâne de văzut dacă se va face ceva din acest punct de vedere, introducerea unui sistem tip catering fiind ideală. Şi asta în ciuda opiniei conducerii Spitalului Judeţean care consideră că nimeni nu s-ar preta la o astfel de afacere, în condiţiile în care unitatea medicală practică nişte costuri foarte mici în pregătirea hranei pacienţilor. Mai pe scurt, ar fi în dezavantajul investitorului. Hrana, în funcţie de afecţiune, costă între 7 lei şi 14 lei/bolnav. Cert este că şi Consiliul Judeţean vrea să clarifice o dată pentru totdeauna problema bucătăriei spitalului, luând în calcul şi faptul că, anual, Sanepidul ameninţă închiderea acesteia. Contactat, purtătorul de cuvânt al CJ Vâlcea, Ion Stanciu, a ţinut să ne precizeze că, într-adevăr, sunt luate în calcul mai multe variante, dar nu s-a stabilit încă nimic: „Există o comisiei ce se ocupă de aceste lucruri. Se fac însă verificări şi încă nu s-a decis nimic. Oricum, se ţine cont şi de externalizarea bucătăriei, dar şi de alte aspecte, inclusiv cel privind declaraţiile dr. Cacovean”.