Expoziţie masonică sub semnul lui Bălcescu


• Muzeul de Istorie găzduieşte, vreme de o săptămână, numeroase obiecte de artă masonică

Horia Nestorescu Balceşti, director al Centrului Naţional de Studii Francmasonice, a deschis, joi seara, o expoziţie-eveniment organizată în colaborare cu Muzeul Judeţean Vâlcea şi care aduce în lumină o serie vastă din secretele sau prejudecăţile acestei organizaţii.

Marcând 160 de la trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Bălcescu, manifestarea de la Muzeul de Istorie s-a urnit cu un simpozion şi un vernisaj al unei generoase expoziţii de obiecte specifice, de la săbii, ciocane, insigne, medalii sau diplome până la vânzarea propriu zisă de carte masonică.

Aşa cum au mărturisit şi organizatorii, evenimentul se vrea o invitaţie adresată spaţiului civic pentru descoperirea lumii masonice fiind parte a unui amplu proces de deschidere demarat în urmă cu trei ani. De remarcat, este că România este ţara cu cea mai numeroasă comunitate masonică din această parte a Europei, cu excepţia Turciei. Mai mult, în ţara noastră se va desfăşura  Conferinţa Mondiale a Marilor Loji din 2014, cel mai important eveniment masonic din lume ce are loc la fiecare 18 luni (un an şi jumătate) şi este organizat prin rotaţie de diferite Mari Loji.